Tanzania

Tanzania is misschien wel het allerbeste land ter wereld voor safari. De ongereptheid, de grote kuddes en de mooie weidse landschappen maken Tanzania uniek. In de Serengeti, het meest bekende en beroemdste park van het land, stuikel je bijna letterlijk over de grote troepen wild. Gecombineerd met de weidse vlaktes en onderbroken door groepjes acaciabomen voel je als safariliefhebber dat dit, dat dit park hier, Afrika pur sang is.

 • Safari in Tanzania
 • Migratie
 • Route met Tarangire & Serengeti
 • Impressies

Tanzania – Safari's in Tanzania

Op zoek naar een safari belevenis bij uitstek? Weinig landen kunnen tippen aan de kwaliteit, hoeveelheid en ongereptheid van Tanzania’s dierenrijk. In Serengeti, het meest bekende en beroemdste park van het land, struikel je bijna letterlijk over de grote troepen wild. Gecombineerd met de weidse vlaktes onderbroken door groepjes acaciabomen voel je als safariliefhebber dat dit het Afrika pur sang is.

De Serengeti ligt in het noorden van het land en is heel goed te combineren met een aantal andere parken waaronder het lieflijke Arusha National Park, het wildgebied rondom het meer Manyare, de droge savanne van Tarangire, de groene kraterbodem van Ngorongoro en het traditionele jachtgebied van de bushmen bij Lake Eassy. Wissel al deze safari-avonturen af met een fiets, quadbike of wandeltour door koffieplantages in de vruchtbare valleien van de Ngorongoro Krater en/of een aantal dagen strand op Zanzibar. 

Wat wij belangrijk vinden:

 • Het is soms moeilijk door geschreven programma's heen te kijken en te beoordelen hoeveel safari's u gaat maken en waar. Al onze reizen zijn gericht op een maximale hoeveelheid safari's met de kortst mogelijke rij afstanden tussen lodges. Dat betekent soms dat in onze reizen er een extra dag conservation fee is opgenomen zodat zowel aanrij - als afrijdag in de Serengeti goed gebruikt wordt.

 • Afwisseling tussen de safari's door is prettig. Wij vinden de koelere vallei rondom Karatu daarvoor uitermate geschikt. Er liggen enkele zeer prettige lodges vanwaar ondermeer fietstoertjes mogelijk zijn. 

 • Sluit af (of begin...) met enkele dagen strand op Zanzibar of boek een nachtje extra in een prettige lodge in Arusha om  - aan de rand van het zwembad - even bij te komen. 

Tropische stranden van Zanzibar

Een safarireis wordt een echte vakantie in combinatie met een verblijf aan de hagelwitte stranden van Zanzibar. Laid back, een heerlijke warmte, blauwe oceaan, witte stranden, palmbomen. Op Zanzibar is er tijd om bij te komen van de intensieve safaridagen en de blik op oneindig in te stellen.

Zanzibar is door de geschiedenis niet onberoerd gelaten. Eeuwenlang vormde het eiland een belangrijke uitvalshaven voor de slavenhandel. In Stonetown kunt u ondermeer de oudste slavenmarkt bezoeken en een slavenkelder zien. De nauwe straatjes in Arabische stijl bieden tegenwoordig veel winkelplezier aan rondwandelende bezoekers. Ook leuk is het maken van een specerijtochtje. Wist u dat het eiland naast slavenhandel ook rijk is geworden door de verkoop van kruidnagelen?

Oostkust, zuidkust of noorden?

Het eiland heeft kilometers lange zandstranden. Wij werken samen met enkele lodges aan de (rustige) oostkust en aan de iets meer bezochte noordkust waar het getij minder invloed heeft. We kennen veel lodges persoonlijk. Neem contact met ons op zodat we in overleg met u de juiste lodges kunnen voorstellen. 

Het onbekende Zuiden

Veel minder bekend zijn de nationale safariparken in het zuiden van Tanzania waaronder Selous, Mikumi, Ruaha en Katavi. Tijdens de regenperiode kan het hevig regenen, maar de droge periode is lang en intensief. Het leven in deze parken is dan vooral afhankelijk van de rivieren waar het wild in grote getale naartoe trekt.  De parken in het zuiden bieden niet de enorme troepen zoals op de Serengeti zijn te zien maar ze zijn zeer puur, zeer ongerept en bovendien veel rustiger qua aantal bezoekers.

Mikumi

Mikumi National Park ligt het dichtst bij Dar es Salaam, aan de noordwestzijde van het Selous Game Reserve. Mikumi is het derde grootste nationale park van Tanzania. Samen met Selous zijn safari's mogelijk op een oppervlakte zo groot als Denemarken.

Mikumi telt vier verschillende ecosystemen: miombo bos, droog bushland, een nattere kustvegetatie in het oosten en de bergen van Uluguru en Ruhumero in het noorden en westen. In elk ecosysteem leven andere dieren. De grasvlaktes zijn het terrein voor zebra's giraffes, verschillende antelopes en jagers als de leeuw. Kudu, sabel antelope en hartebeest houden zich liever in het bosgebied op.

Ruaha

Graslanden, moerassen, baobab, acacia en heel veel wild: Ruaha National Park is misschien nog niet zo bekend als de Serengeti of Selous, maar is sinds 2008 wel het allergrootste nationale park van Tanzania. Opgericht in 1964 als nationaal park zijn in 2008 een aantal omringende wildparken aan Ruaha toegevoegd.

Behalve groot is het een groots park met afwisselende landschappen in een totaal ongerepte natuur. Voor bepaalde biotopen ligt het park precies op de scheidslijn van de zuidelijke en noordelijke halfrond. Voor sommige grassen, planten en acaciasoorten vormt het park de meest zuidelijke leefomgeving, terwijl antelopesoorten als sabel roan, hartebeest en kudu nauwelijks noordelijk voorkomen.

Migratie kent het park nauwelijks; het wild is daardoor gedurende het hele jaar te zien. De levensaders van het park zijn de twee rivieren Great Ruaha en Nzombe waar de wildconcentraties overwegend zeer goed zijn. Ook als de rivieren droog staan, blijft er meestal wel water in lage poelen achter. Bovendien groeit  langs de oevers nog voldoende verse en voedzame vegetatie voor het wild. Vanaf december barst hier het regenseizoen los en verandert het droge park in weelderig groen. Het wild is dan moeilijker te spotten omdat er overal voldoende water te vinden is. Voor wild is het vanzelfsprekend veiliger om zich te kunnen verspreiden. Voor de jagende leeuwen, luipaarden, cheetahs, hyeana's en wilde honden is er aan de oevers van de rivieren tijdens het regenseizoen minder makkelijk prooi te vangen. 

Selous

Selous Game Reserve is het grootste natuurreservaat van Afrika. In totaal telt het park 55 000 km2 ongerepte wildernis. Duizenlingwekkend groot is dit park waar de regens tussen december en maart verfrissing brengen, maar de overige maanden droog, droog en droger zijn. Het wild, maar ook de bezoekers zijn afhankelijk van het water in de machtige rivier Rufiji die het gehele jaar door stroomt. Tijdens het droge seizoen zakt het waterpeil echter lager en lager. Dat is misschien nog wel het lastigst voor de bezoekers. Eén van de leukste attracties in  Selous is namelijk het maken van een boottocht over de rivier. Bij steeds lager wordende waterstanden wordt het steeds lastiger de boot uit te laten varen. Naast de bootsafari's kunt u op jeepsafari in dit enorme park. De locale rangers weten precies in welk gedeelte het wild op dat ogenblik sterk vertegenwoordigd is.

Op het grote gebied leven zo'n 800 000 dieren, bestaande uit troepen impala's, zebra's, olifanten, buffels, gnoes, hartebeesten, waterbokken, giraffes, kudu's, hyena's, leeuwen, luipaarden en cheetahs.

Klimaat

Het klimaat van Tanzania heeft een belangrijke invloed op het zien van wild en de route die het best gemaakt kan worden. In het noorden zijn er twee regenperiodes per jaar. De korte regens (ook wel Vuli genoemd) vallen tussen oktober en december. De lange regens (Masika) vallen vanaf de tweede helft van maart, gedurende april en in de eerste weken van mei. Vanaf mei treedt de winter binnen met droge warme dagen en koude(re) nachten.  De nachten worden in Tanzania overwegend niet zo koud als in Zuidelijk Afrika met uitzondering van de berggebieden als Ngorongoro en Kilimanjaro.

 In het zuiden is er maar één regenseizoen. Dat seizoen hangt samen met de opbouwende warmte van de Tanzaniaanse zomer vanaf december. De meeste regen valt tussen maart en mei; het kan dan flink regenen. Vooral aan het einde van het regenseizoen kan dit waterrijke taferelen opleveren, zijn de wegen niet al te best en zult u moeite moeten doen om dieren te vinden tijdens de safari’s. De dieren vinden nu meer dan voldoende water in het gehele park en zijn niet meer afhankelijk van de rivieren. Voor vogelliefhebbers zijn deze maanden juist wel weer heel goed. Vanaf half juni droogt de omgeving op.

De droge periode in parken als Selous, Mikumi en Ruaha loopt vanaf juni tot december. Voor het wild wordt het de laatste maanden richting december steeds moeilijker om water te vinden. Het wordt meer en meer gedwongen om naar de rivieren te komen die door het gehele jaar water blijven houden. Dat is gevaarlijk voor ze omdat ook de jagers als leeuw en luipaard zich hier verzamelen.

Onze reizen

Voor de diverse periodes hebben we verschillende reizen samengesteld. Soms is het beter om het park Tarangire op te nemen, in andere reizen kiezen we juist voor een langer verblijf in de Serengeti. De keuzes worden voor een groot deel beïnvloed door het klimaat en de migratie. De reis vindt plaats per 4WD voertuig waarvan het dak open kan. Zo heeft u in de parken altijd goed zicht. De auto wordt bestuurd door uw gids/chauffeur die de parken op zijn duimpje kent.

Tijdens de gehele reis (behalve op dag 1) zijn alle maaltijden inbegrepen. Ontbijt en diner worden geserveerd in de lodge. De keuze van de lunch hangt af van het programma, maar zal vaak bestaan uit een lunchpakket. Er wordt dan meestal een lunchplekje gezocht waar de meegebrachte stoelen en tafels veilig neergezet kunnen worden.

Het regenseizoen in het noorden vormt  de basis van de bekende migratie tussen de Serengeti en Masai Mara. In de periode juli/augustus verhuizen duizenden gnoes en zebra’s van Tanzania naar Kenia. Tussen oktober en december migreren ze terug naar de Serengeti, waar ze het grootste deel van het jaar verblijven. Tussen beide parken ligt de bekende Mara Rivier die overgestoken moet worden en veel gevaar oplevert. In het water schuilt het gevaar van krokodillen en op de oevers liggen leeuwen en luipaarden klaar om oververmoeide dieren als prooi te overmeesteren.

De migratie wordt aangedreven door de regenval. Vooral gnoes zijn gebouwd met een 'regenneus'. Hun instinct brengt hen met de (aankomende) regens naar nieuwe gebieden. Zo trekken ze vanaf oktober langs de oostzijde van de Serengeti zuidwaarts richting de Ngorongoro. Tussen december en maart  worden de vlaktes van Ndutu en Zuid-Serengeti gevuld met de duizenden, duizenden en nog eens duizenden gnoes, zebra's en gazelles. Het gras is er dan groen en vol voedingsstoffen: perfecte omstandigheden voor de geboorte van jonge dieren in januari en februari.  Zoals bij veel grazers worden de jonge dieren ongeveer gelijkertijd geboren. Door de grote hoeveelheid jongen is de kans op overleven groter. De jagende dieren kunnen per slot van rekening maar een beperkt aantal dieren eten en laten de rest met rust. Meer jonge dieren krijgen zo de kans hun babyweken te overleven.

In mei/juni begint de Serengeti op te drogen en is er voor de gnoes niet meer voldoende te grazen. Ze beginnen hun trek nu westwaarts richting de Grumeti Rivier. Er is meestal ook een deel van de dieren dat meer noordwaarts trekt, richting het Lobo gebied. Nog verder in het droge seizoen, ongeveer vanaf half juli, worden ook deze delen zo droog voor de gnoes dat ze zich gedwongen zien naar de Masai Mara over te steken waar de regens tegen de hellingen van de Rift Valley beginnen. Meestal beginnen de dieren vanaf einde oktober aan de terugreis en kan de circle of life in december opnieuw beginnen.

Het is zeer speciaal om de migratie te kunnen zien. In totaal leven 2 miljoen gnoes in het gebied van de Serengeti & Masai Mara. Al deze dieren houden zich jaar na jaar aan het zelfde patroon, verschillen in regenval en precieze data daargelaten. De dieren trekken en masse van plaats naar plaats. Nergens ter wereld is het mogelijk zulke enorme kuddes te spotten, laat staan te zien hoe deze kuddes zich laten drijven door voedsel en klimaat. De weg naar de rivier is in onze ogen op z’n minst een wonderlijke weg. De dieren verzamelen zich al galopperend richting een bepaalde doorwaadplaats in de rivier, uitgekozen door één leider. De tocht is een verbazingwekkende aaneenschakeling van duizenden dieren, tienduizenden hoeven die hun weg zoeken naar voldoende voedsel. De dieren zijn sterk gefocust op hun doel dat ze feilloos schijnen te kennen. Eenmaal bij de plaats die is uitgekozen, blijven ze uren wachten tot het teken van de leider komt om over te steken of terug te trekken indien er teveel gevaar dreigt.

De oversteek daarna is een spektakel. Als de leider eenmaal een poot in het water heeft gezet, volgt de massa die zich en masse in het water laat vallen en naar de overkant zwemt om aan de andere oever met veel moeite de hoge hellingen op te klimmen.

De migratie is niet alleen een schouwspel tijdens de oversteek van Serengeti naar Masai Mara of andersom maar vormt op de vlaktes van de Serengeti ook tijdens de overige seizoenen het hart van de safari’s. Rondom de migrerende troepen gnoes en zebra’s is altijd wat te beleven. De jagende dieren zijn nooit ver weg.

Overigens is een groot aantal wildsoorten helemaal niet gecharmeerd van welke verhuizing dan ook. Giraffes, impala’s en leeuwen – om maar een paar soorten te noemen – zijn zogenaamde residentiële dieren. Zij hebben hun leefomgeving in een zorgvuldig afgebakend gebied. Als de migratie eenmaal is vertrokken, blijft er daarom nog steeds veel wild achter.

Planning van uw reis

Voor elke periode is er een beste route naar juist dat gebied waar het spektakel zich afspeelt.  Wij spreken dit graag met u door, telefonisch of nog liever: boven de kaart van de Serengeti. We bespreken dan ook met u welke type lodges het prettigst zijn. U kunt kiezen tussen permanente lodges of mobiele camps. Mobiele tentenkampen verhuizen telkens met de migratie mee en bieden dat 'Out of Africa' gevoel: een drankje bij het kampvuur, overnachten in een tent en de geluiden van de bush dichtbij. Tegelijkertijd is er alle comfort van een ruime tent, een goed bed en een zogenaamde 'bucketshower': als u wilt douchen, wordt een enorme emmer met warm water gevuld.

De permanente lodges bestaan soms uit stenen chalets en soms uit grotere luxe tenten op palen met alle comfort. Permanente lodges hebben stromend water, meer elektriciteitfaciliteiten en soms een zwembad.

Dag 1

Vandaag vliegt u naar Arusha/Kilimanjaro. Bij aankomst wordt u naar uw lodge gebracht.

Dag 2 en 3 . Tarangire

De volgende ochtend wordt u opgehaald door uw gids die tevens de chauffeur is. Het vervoer tijdens het safari gedeelte van de reis bestaat uit een 7-zits of 5 zits 4x4 safari auto waarvan het dak omhoog kan. Tijdens de safari’s kunt u gaan staan en heeft u goed zicht op de dieren en het landschap. In totaal duurt de rit 4 tot 5 uur. De weg is verder prima en grotendeels van asfalt.

Baobabs en droge savanne bepalen het landschap van het mooie Tarangire. Het landschap van het park is het hele jaar mooi, maar het aller aantrekkelijkst is dit park tijdens de droge maanden als het wild gedwongen wordt naar de rivieren te trekken. Dat levert elke dag opnieuw mooie spektakels op.

Dag 4 en 5 . Karatu

Vandaag vertrekt u richting Lake Manyare. Bij Lake Manyare wordt een safari gemaakt. Overnachting is in Karatu in Ngorongoro Farm House of gelijkwaardig. 

Vanaf Karatu zijn verschillende activiteiten mogelijk waaronder quadbiken, fietsen of een bezoek aan de lokale markt. Ook is het mogelijk om een safari te maken op de kraterbodem van de Ngorongoro. Deze activiteiten zijn op basis van keuze en meerprijs. 

Dag 6, 7 en 8 . Serengeti

Na het ontbijt is het eindelijk tijd voor de Serengeti! Onderweg kan gestopt worden voor een Masaai boma toer (facultatief). Bij de toegangspoort van de Serengeti gaat het dak van de auto open en kunt u genieten van de aanwezige dieren en het fantastische landschap. De komende dagen zult u samen met de gids verschillende delen van het park verkennen. In overleg met de gids deelt u het ritme van de dagen in. Een safari per auto is het mooist in de vroege ochtend of aan het eind van de dag. Dan is de zon minder fel, is het niet zo warm en zijn de dieren het meest actief. Lunch kan genuttigd worden bij de lodge of er wordt een lunchpakket meegenomen. Overnachtingslocatie is afhankelijk van de tijd van het jaar.

Verblijf tijdens migratie in juli/augustus

Tijdens de migratiemaanden juli en augustus raden we 4 nachten Serengeti aan waarbij u 2 nachten in het centrale deel op safari gaat en 2 nachten in het (verre) noorden nabij de Masai rivier.

Dag 9 en 10 . Arusha

Vandaag rijdt u terug naar Arusha, helaas opnieuw over de slechte weg. Aan het einde van de avond vertrekt uw vlucht naar Nederland. 

Tegen meerkosten kunt u vanaf de Serengeti vliegen naar Arusha. Deze vlucht is per cessna. Houdt er rekening mee dat u minder bagage mee kunt nemen die in zachte tassen vervoerd moet worden. Meer rust krijgt u ook als er een overnachting in Arusha wordt opgenomen. Er zijn enkele hele prettige lodges waar u ontspannen kunt bijkomen. 

Verlengt u met Zanzibar? U kunt vanaf de Seregenti of vanaf Arusha naar het tropische strandeiland vliegen.

Reissom voor 9 daagse safarireis (exclusief internationale vlucht) - 2020. Exclusief Ngorongoro kratertour.

 •  € 2.996,00 per persoon (bij 4 personen)/ comfortabel niveau
 •  € 3.794,00 per persoon (bij 4 personen)/ comfortabel/comfortabel plus niveau
 •  € 3.660,00 per persoon (bij 2 personen)/ comfortabel niveau
 •  € 4.464,00 per persoon (bij 2 personen)/ comfortabel/comfortabel plus niveau

Reissom voor 9 daagse safarireis (exclusief internationale vlucht) - 2020. Inclusief Ngorongoro kratertour.

 •  € 3.152,00 per persoon (bij 4 personen)/ comfortabel niveau
 •  € 3.956,00 per persoon (bij 4 personen)/ comfortabel/comfortabel plus niveau
 •  € 3.899,00 per persoon (bij 2 personen)/ comfortabel niveau
 •  € 4.699,00 per persoon (bij 2 personen)/ comfortabel/comfortabel plus niveau

Inbegrepen: transfer en overnachting Arusha, overige overnachtingen op basis van alle maaltijden & entree nationale parken. Vervoer per 4x4 Landcruiser, toerismebelasting.

Niet inbegrepen: internationale vlucht Amsterdam – Arusha v.v., verhogingen in entreeprijzen, visumkosten, optionele excursies, drankjes, wasgoed, bijdrage calamiteitenfonds en fooien. 

Ontspannen in de valleien rondom Ngorongoro

Op bezoek bij de laatste jagers/verzamelaars:

Vakantie op Zanzibar