De geheimen van Ecuador: vulkanen, jungle & Galapagos

Dwars door Ecuador loopt de Andes.  De bekende Vulkanen Avenue loopt van Quito naar Cuenca, twee prachtige historische  steden terwijl je al reizend van vulkaan naar vulkaan de oude Incacultuur telkens kleurrijke taferelen oplevert. De markten in Ecuador zijn een spektakel aan kleur en vakmaschap. Wist u bijvoorbeeld dat de panamahoeden oorspronkelijk uit Ecuador komen? 

Maar Ecuador is meer dan vulkanen.  De flanken van het Andesgebergte zijn dichtbegroeid met een type regenwoud dat 'cloud forest' wordt genoemd. Nog niet zo nat en dik als het echte regenwoud en daardoor een paradijs voor bloemen en vogels. Voeg daar een aantal dagen Amazonegebied aan toe en sluit uw reis af met enkele dagen aan de kust of op de Galapagos-eilanden. Het resultaat is een afwisselende reis in zeer aanvaardbare rij afstanden. 

 • Vulkanen, jungle & Galapagos
 • Galapagos

Dag 1 en 2

Vandaag vliegt u naar Quito, de hoofdstad van Ecuador (2800 meter).  Bij aankomst wordt u naar uw hotelletje gebracht. In het hartje van de historische stad ligt het prettige La Rondina. Het hotelletje heeft het typische karakter van Spaanse gebouwen: dikke muren, een patio en een authentiek karakter.

Morgen heeft u tijd om het karakteristieke centrum van Quito te verkennen. Er zijn diverse kerken en kathedralen die de moeite waard zijn, evenals pleintjes en straten. Aan de buitenrand van de stad ligt een groot Maria beeld.  Begeleide stadstour tegen meerprijs mogelijk. 

Dag 3 . Cloud Forest/Mindy . 130 km

Het verblijf is in eenvoudige maar comfortabele kamers in de gastvrije lodge. Maaltijden en wandeltocht met gids inbegrepen.

Dag 4 en 5 . Ibarra . 150 km

Vandaag vertrekt u richting Otavalo, waar op zaterdag een grote markt is en op overige dagen een verkleinde versie (maar nog steeds leuk). De panamahoeden – die van oorsprong uit Ecuador komen! – zijn hier volop te koop. Onderweg maakt u een stop op de evenaar. Verblijf is op haciënda Piman. Piman is een heerlijk plekje in de Chota Vallei, vlakbij Ibarra, waar de combinatie van oud & modern een prettige vertaling heeft gekregen. Ontbijt inbegrepen. In de Chotavallei woont de grootste Afro-Ecuadoriaanse gemeenschap, nakomelingen van Afrikaanse slaven.

De komende dagen brengt u een bezoek aan het speciale El Angel Reserve (facultatief) waar u een bijzondere rijkdom aan flora gaat ontdekken én maakt u een treinritje vanaf Ibarra naar Salinas.

Dag 6 en 7 . Papallactas . 190 km

Na de treinrit gaat de route naar Papallactas en rijdt u door de oostelijke bergreeks Cordillera. Hier en daar schiet de weg over de 4000 meter hoogte. Termas Papallacta is vandaag uw eindbestemming.   Het spa resort ligt in een vallei in de hoge Andes richting de Ecuadoriaanse Amazonejungle. Het landschap en uitzicht is hier prachtig, ondermeer op de Antisana vulkaan. Er zijn warmwaterbaden waar u van kunt genieten. Verder kunt u wandelingen maken door de nevelwouden in de omgeving. Het resort heeft 32 kamers in totaal. 

Dag 8, 9 en 10 . Naar de jungle

In het noordoostelijke puntje van Ecuador ligt het enorme junglereservaat Cuyabeno.  Verblijf in Siona Lodge. Slechts enkele minuten lopen van de lodge begint het regenwoud. Met een beetje geduld kan de weelderige groene vegetatie zomaar haar geheimen prijsgeven en ziet u gekleurde vogels (waaronder papegaaien), orchideeën, bromelia’s, aapjes, schildpadden en wellicht de roze dolfijn. Vlucht naar het Amazonegebied, transfers, excursies en maaltijden inbegrepen. Niet inbegrepen: lokale entrée.

Dag 11, 12 en 13 . Cotopaxi . 100 km

U landt weer op Quito. Vandaag begint u aan de Vulkanenroute en is  de Cotopaxi uw bestemming, de vulkaan van 5897 meter hoog, gelegen in het Cotopaxi National Park. De vulkaan is verpakt in een ijzige gletsjer. Op de flanken leven diverse dieren als lama’s, vossen en wilde paarden. Condors worden regelmatig gespot. De komende dagen staan in het teken van wandelingen in het Cotopaxi park en bij het meer Quilotea. U bent op grote hoogte: 3850 – 4500 meter. Overnachting is bij Hato Verde, een gezellige en gemoedelijke haciënda. 

Dag 16 . Guamote

Op weg naar Riobamba kunt u een uitstapje maken de Chimborazo, de hoogste berg van Ecuador met 6310 meter. De berg is een vulkaan, ook weer bedekt met een gletsjer. Eindbestemming vandaag is Guamote, 40 km ten zuiden van Riobamba. Op wordt hier markt gehouden die momenteel als de leukste markt van Ecuador wordt gezien. Goederen worden nog met goederen betaald, en er is een markt voor vee en kleinvee. Verblijf is bij Inti Sisa. De Belgische non Greta Coninckx heeft hier een community opgericht waar workshops gegeven worden en onderwijs wordt verzorgd. U wordt meegenomen op een tour. De accommodatie is eenvoudig, maar schoon en gezellig. 

Dag 17 . Alausi

Na de Inti Sisa tour gaat de rit naar Alausi  met verblijf in Hosteria La Quinta in Alausi (eventueel zijn 2 nachten in Inti Sisa ook mogelijk). Morgenochtend gaat u met de tren Nariz del Diablo, een spectaculair mooi treinreisje naar Sibambe.

Dag 18 en 19 . Cuenca      

Op weg naar Cuenca is Ingapirca een stop waard, de belangrijkste archeologische plaats van Ecuador.  De ruïne is een overblijfsel van een Incafort waarlangs de weg van Quito naar Cusco liep. Cuenca heeft een nog sterker koloniaal karakter dan Quito. Vooral de kathedraal is een trekpleister. Verblijf in een prettig hotelletje. 

Dag 20 en 21 . Vilcabamba

In Vilcabamba is het leven ‘gewoon’ prettig. De vallei met het zachte klimaat en vriendelijke sfeer is de laatste jaren uitgegroeid tot een plezierige woonplaats voor mensen die de stad willen ontvluchten en de stilte zoeken. Even vriendelijk is uw accommodatie Izhcayluma. Gebaseerd op verblijf in standaardkamer met ontbijt. 

Dag 22, 23 en 24 . Puerto Lopez

Vanaf Loja vliegt u vandaag naar Guayaquil en wordt vervolgens naar Puerto Lopez gereden, een rit van circa 3 uur. De komende dagen verblijft u in Hotel Mandala in een superior kamer op basis van ontbijt.

Vanuit Puerto Lopez kunt u diverse excursies ondernemen in het Machalilla National Park bestaande uit baaien, regenwoud en overige landschappen.  Vaar bijvoorbeeld naar Isla de la Plata om een kijkje te nemen bij de blauwvoet-jan-van-genten of ga snorkelen. Mandala ligt direct aan het strand en is een gezellige, eenvoudige/comfortabele lodge.

Dag 25 . Guayaquil - Amsterdam

Vanavond vliegt u vanaf Guayaquil naar Amsterdam om 20.20 uur.

Dag 26 . aankomst Amsterdam (13.45 uur)

Galapagos

Een verlenging van uw reis met Galapagos is mogelijk. Kijkt u op onze website voor de mogelijkheden of bel ons op 073 599 7283.

Regenwoud

De jungle in het Amazonegebied kan vervangen worden door het regenwoud rondom de Napo Rivier/Cotococha. U hoeft nu niet te vliegen. De reissom ligt lager.

De Galapagos archipel bestaat uit meer dan 100 eilanden. De archipel ligt 1000 km uit de kust van Ecuador. De flora en fauna op de eilanden is uniek; sommige diersoorten komen nergens anders ter wereld voor. Sinds de jaren '60 is Galapagos een nationaal park. Door deze bescherming en omdat de dieren geen of weinig natuurlijke vijanden hebben, kennen ze amper angst. Het is dan ook mogelijk om de dieren heel dicht te naderen. Aanraken is verboden. De verleiding is soms groot - zeker voor kinderen.

Islandhoppen of vaste verblijfplaats

Tussen de 13 grotere eilanden van de archipel varen schepen. Een reis op een boot betekent dat je op veel verschillende eilanden kunt komen en bovendien op de eilanden zelf plaatsen aandoet die via land niet bereikbaar zijn. De reizen per boot zijn minimaal 4 dagen lang tot ongeveer 15 of 16 dagen. Elk eiland heeft zijn specifieke kenmerken en diersoorten..

Vanaf de boot word je meestal per zodiac naar het betreffende eiland gevaren en bestaat een bezoek uit een wandeltocht met een gids, gecombineerd met snorkelen en duiken in de baaien of lagunes. 

Voorheen was een boottocht min of meer de enige manier om de Galapagos te bezoeken. De laatste jaren zijn er op diverse eilanden accommodaties gekomen die tochten organiseren, variërend van wandeltochten naar kano- en duiktochten. Soms worden dagtochten naar andere eilanden georganiseerd. Voor bezoekers die liever op land dan op zee slapen, is dit een heel goed alternatief.

Ecuador

Galapagos ligt 1000 km uit de kust van Ecuador en wordt aangevlogen vanuit Guyaquil en Quito (meestal via Guyaquil). Galapagos is daarom zeer goed te combineren met een rondreis door Ecuador. Quito is een prachtige stad waarin de Spaanse koloniale invloeden overvloedig aanwezig zijn. Rondom Quito is een rondreis van een kleine week mogelijk waarin u afwisselend jungle, bergen en historische dorpjes tegenkomt. U kunt de route zelf rijden of samen met een gids/chauffeur ondernemen.

Eilanden van Galapagos

Santa Cruz is na Isabela het grootste eiland van de Galapagos-archipel. Verrassend is ondermeer Puerto Ayora, een redelijk stadje waar de meeste bewoners van Galapagos wonen. Restaurants, hotels en winkels geven de indruk waar dan ook in Ecuador te kunnen zijn.

Santa Cruz is een handige springplank om daguitstapjes te maken. Het eiland zelf biedt ondermeer het onderzoekscentrum Charles Darwin, maar heeft ook een paar goede stranden en wandelroutes. Vanaf vliegveld Baltra ben je in een uurtje in Puerto Ayora. Een ferry verbindt beide eilanden. Niet georganiseerde reizigers kunnen op deze manier zelf vanaf de luchthaven naar Santa Cruz reizen.

Isla Baltra is vaak begin- of eindpunt van een reis naar de Galapagos eilanden. Baltra heeft een vliegveld (GPS). Het andere vliegveld ligt op San Cristobal (SCY). Bij aankomst op het vliegveld moet u een transitkaart/locaal visum laten zien dat u op de luchthaven op het vasteland van Ecuador heeft moeten kopen. Bij de immigratie betaalt u vervolgens de entrée voor Galapagos als nationaal park (in 2012 100 USD per persoon). Bewaart u het afschrift goed; samen met uw visum heeft u dit nodig als u Galapagos verlaat.

Baltra heeft zelf niet zoveel te bieden. Zowel de luchthaven als haven maken een wat vermoeide indruk. De luchthaven wordt vanaf 2012 overigens compleet vernieuwd. Het eiland is voor Ecuador een belangrijke militaire basis.

Varen op de Odyssey

De Odyssey is een prettig jacht met 8 kamers en suite, een ruime lounge en goed materiaal. De maaltijden zijn uitstekend. In 2012 heeft het schip een uitgebreide renovatie gehad waarbij de onvolkomenheden van toen geheel zijn opgeknapt. Odyssey heeft een goedkoper en minder luxe zusje Voyager en een luxer broertje: de Grand Odyssey.

Dag 1 .  vlucht naar Quito

Vandaag vliegt u per KLM naar Quito (basis R klasse, 5 dagen voordeel, direct te printen). Bij aankomst wordt u naar uw hotelletje gebracht. In het hartje van de historische stad ligt het prettige La Rondina. De kamers zijn prima ingericht met badkamer en suite en airco.

Deze aanbieding geldt voor de hele maand september en voor de eerste 2 weken van december. Voor juli, augustus, oktober en november gelden andere tarieven.

Dag 2 en 3 .  Quito

De komende twee dagen heeft u tijd om Quito te verkennen. Vanuit La Rondina kunt u te voet de stad in. U zult waarschijnlijk moeten wennen aan de grote hoogte: u bent op 3700 meter. Er zijn diverse kerken en kathedralen die de moeite waard zijn, evenals pleintjes en straten.

Aan de buitenrand van de stad kunt u diverse uitstapjes maken waaronder naar het Maria beeld en verder naar de evenaar. Deze excursies kunt u bijboeken.

Dag 4 .    San Cristobal

Vandaag vliegt u vanaf Quito via Guyaquil naar San Cristobal op San Cristobal Island. Bij binnenkomst betaalt u de entree voor het nationale park die 100 USD per persoon bedraagt. Daarna ontmoet u uw gids en gaat u naar uw boot. Hiervoor maakt u een korte rit naar de haven waarna u per zodiac naar de Odyssee gaat en uw hut kunt bekijken.

’s Middags maakt u uw eerste excursie. Deze gaat naar de andere kant van het eiland per bus. U zult er een opvangcentrum voor schildpadden bezoeken en een wandeling door inheems woud maken.

Dag 5 .  Espanola Island

In de nacht vaart de boot naar Suarez Point op Espanola Island. Dit rotsachtige eiland heeft een gevarieerde en interessante kolonie zeevogels. Bovendien is de branding mooi om te zien door de vele rotsen waarop zeekrabben en iguanen leven. Op het eiland ziet u ondermeer pelikanen.

In de middag vaart de boot naar Gardner Bay aan de andere zijde van Espanola Island. Per zodiac wordt u aan land gebracht waar u lekker kunt zwemmen, snorkelen of kanovaren. Een wandeling langs het strand gaat waarschijnlijk langs veel zeeleeuwen.

Isla Española is het meest zuidelijk gelegen eiland van de archipel en staat bekend om haar grote rijkdom aan vogels. De hele populatie van Galapagos albatrossen nestelt zich hier van april tot en met november. Behalve de albatrossen hebben de gemaskerde jan-van-gent en blauwvoet jan-van-gent broedkolonies op Española. Op het eiland vindt u ook prachtige witte stranden. Punta Suarez, gelegen aan het westelijke puntje van Española, is zonder twijfel één van de mooiste plekjes in de Galapagos. De hoeveelheid en verscheidenheid aan fauna is hier overweldigend. Hier ligt ook de “Blow Hole”, dit is een spuitgat waardoor het water bij ruwe zee wel 50 meter omhoog kan worden gespoten. Erg spectaculair.

Bahía Gardner is wat minder spectaculair qua dierenleven, maar niet minder de moeite waard. Het is een prachtig lang strand (2km) waar u even lekker kan luieren. Er zijn hier geen wandelroutes en u bent dan ook verplicht om op het strand te blijven. Net voor de kust van Española ligt het Isla Gardner waar goed kan worden gesnorkeld.

Dag 6 .  Floreana

De boot vaart deze nacht naar Floreana waar er eerst bij Cormorant Point voor anker wordt gegaan. De wandeling in de ochtend gaat langs een lagune met flamingo’s. Daarna wandelt u door naar de andere kant van de punt waar het zandstrand van koraal is en het verschil kunt zien met het zand van het groene strand waar olijfkleurige kristallen in het zand liggen.

Floreana is één van de grote eilanden van de archipel en was de landingsplaats voor de eerste kolonisten. In één van de baaien is bovendien het postkantoor van Galapagos gevestigd. De baai heet niet voor niets Post Office Bay. Er bestaat waarschijnlijk geen tweede postkantoor zoals op dit eiland. U kunt uw postkaarten in een zakje stoppen maar wordt vriendelijk verzocht postkaarten uit het zakje uit te zoeken en deze in Nederland op de post te doen of persoonlijk te bezorgen.

Daarna vaart de boot naar Baroness Lookout waar de resten liggen van het huis van barones Eloisa von Wagner. De middag eindigt met zwemmen, snorkelen en luieren.

Floreana is het eiland waar de eerste kolonisten van de Galapagos archipel woonden. De eerste kolonist van de Galápagos, de Ier Patrick Watkins, zou gestrand zijn op Floreana in 1807 en verkocht voedsel aan walvisvaarders die het eiland aandeden. Daarnaast staat het eiland bekent om haar mysterieuze vermissingen in de jaren 30.

Op Floreana zijn twee bezoekersplaatsen, deze liggen dicht bij elkaar op de noordkant van het eiland. Het zijn Punta Cormorant en Post Office Bay. Punta Cormoran heeft een grote brakwaterlagune waar vaak flamingo's te zien zijn en een prachtig wit strand waar men lekker op kan luieren.

Daarnaast liggen rond Floreana verschillende kleine eilandjes waar het goed snorkelen is zoals de Corona del Diablo en Champion Rock. Als de tijd het toelaat bezoekt u ook één van deze plaatsen.

Bij Post Office Bay kunt u snuiven aan de historie van Galapagos. In de oude tijden lieten walvisvaarders hun post achter die door andere zeevaarders werden meegenomen naar plaats van bestemming. Eventueel kunt u hier zelfs een kaartje posten (en dan hopen dat de volgende bezoeker uw kaartje meeneemt voor u)!

Dag 7 .   Santa Fé

Opnieuw maakt de boot een flinke overtocht tijdens de nachtelijk uren en arriveert in de ochtend bij Santa Fé. Dit eiland ligt ter hoogte van San Cristobal waar de reis begon. Santa Fe is een prachtig eilandje van vulkanische oorsprong. Qua dieren ziet u hier de Galapagos havik, de Galapagos slang, de galapagos spotvogel en een land iguana soort, één van de twee landiguanasoorten die Galapagos rijk is.  In de baai kunt u snorkelen. De zeeleeuwen zijn erg enthousiast – grote kans dat ze een rondje met u samen zwemmen. Bij de oostkust van het strand worden regelmatig ook Galapagos haaien gespot.

In de middag vaart de boot in oostelijke richting naar South Plaza Island. Het eiland is klein maar prachtig. Zo kunt u hier landiguana’s zien – een iets kleinere soort dan elders. Bovendien zijn sommige iguana’s hybride door de kruising van een mannelijke zee iguana met een vrouwelijk landiguana.

Dag 8 .  Noord Seymour

Noord Seymour is niet zo ver varen. Het eiland is niet van vulkanische oorsprong maar als het ware uit de oceaan getild waardoor het overwegend vlak is. Erg interessant is de fregatvogel waarvan de mannetjes hun borst uitzetten tot een grote rode ballon als ze de aandacht van een vrouwtje willen trekken. Ook de jan-van-gent met blauwe voeten (blue footed booby) vindt het prettig op North Seymour. Ze bouwen hun nesten waar ze maar kunnen – oppassen dus waar u loopt.

Vroeg in de ochtend bezoekt u Turtle Cove. De boot vaart de baai binnen en zet vervolgens de motor uit. Zeeschildpadden eten en planten zicht voort in deze kalme waters. Daarnaast kunt u ook verschillende soorten haaien en roggen spotten.

De middag wordt doorgebracht op Bachas Beach op Santa Cruz waar zacht wit zand uitnodigt om te relaxen. In de baai zwemmen vaak zeeschildpadden – een uitstekende baai om te snorkelen.

Dag 9 .    Baltra

Op Mosquera Island maakt u een ochtendwandeling tussen de zeeleeuwen voordat de boot aanmeert op Baltra en u naar de luchthaven wordt gebracht voor uw vlucht naar Guyaquil. Per transfer gaat u naar uw hotel.

Dag 10 .  Terug naar huis

Vanavond vertrekt uw vlucht naar Amsterdam.

Dag 11 . Aankomst

Aankomst

Bijzonderheden Ontdekkingstocht door de Galapagos Eilanden

 • Periode:                                    
 • Aantal personen:                      2
 • Aantal dagen:                          11

Basis reissom Odyssee Voyager

 • op aanvraag

 

Toeslag:   Brandstoftoeslag zoals nu bekend inbegrepen. Verhogingen en/of verlagingen zijn niet uit te sluiten. Indien de tax 2 % hoger of lager uitvalt, zullen wij u deze ofwel naberekenen ofwel terugbetalen.

Inbegrepen in reissom:

 • Intercontinentale vlucht per KLM vanaf Amsterdam naar Quito en retour vanaf Guayaquil. Gebaseerd op R klasse (actietarief: direct te betalen, printen en non refundable)
 • Binnenlandse vlucht van Quito naar San Cristobal en vanaf Baltra naar Guayaguil
 • 2 x transfer van de luchthaven naar hotel en terug.
 • 3 x overnachtingen in kleinschalig boutique hotelletje in Quito
 • 1 x overnachting in Guayaquil
 • Verblijf op Voyager Odyssee, een comfortabele tot zeer comfortabele boot met 8 kamers en suite  inclusief alle maaltijden en activiteiten
 • Landkaart
 • Uitgebreid routeboekje waarin u heel veel informatie zult treffen

Niet inbegrepen:

 • Conservation fee Galapagos Eilanden á US$ 100 per persoon (kan alleen ter plekke worden betaald)
 • Migration Card (lokaal Ingala Card genoemd) á US$ 10  per persoon
 • Drankjes aan boord
 • Eventuele huur duik- en snorkelmateriaal
 • Persoonlijke uitgaven zoals telefoon, wasgoed, fooien e.d.
 • Reis en/of annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfondsbijdrage 

Verlengen met rondreis van Quito naar Amazonegebied?

Vanuit Quito is een mooie rondreis mogelijk die u afwisselend naar de evenaar, locale marktjes, de hoge Andes en de jungle van de Amazone brengt.