Zambia - safari

Ongerept, onaangetast, ver verwijderd van massatoerisme.  Zambia biedt fantastische safari’s in parken waar de natuur afwisselend is, de wildstand zeer goed en het toerisme kleinschalig van opzet. Bovendien is het aanbod aan safari’s gevarieerd: behalve jeepsafari’s kunt u mee op kanotochten (Lower Zambezi), wandelsafari’s en nachtritten (South Luangwa).

 • Ongerepte bush van Zambia

De ongerepte bush van Zambia - wandel, kano- & jeepsafari's

Zambia is een bijzondere safaribestemming. De zoektocht naar wild is er puur en ongerept. South Luangwa en Lower Zambezi zijn geen massaparken, maar bieden lodges die met zeer veel individuele aandacht en grote professionaliteit laten zien wat de natuur te bieden heeft. Bovendien is het aanbod aan safari’s gevarieerd: behalve jeepsafari’s kunt u mee op kanotochten (Lower Zambezi) en wandelsafari’s (South Luangwa). In South Luangwa zijn bovendien de nachtritten overwegend heel goed.

South Luangwa

Bovenaan ons lijstje staat het South Luangwa National Park in het oosten van het land. Kilometers en kilometers ongerepte bush waar wild in eeuwenoude patronen beweegt. De Luangwa rivier is de grote levensader en trekt - vooral als het droger wordt - het wild aan. Grote troepen olifanten, zebra's, de thornicroft giraffe, grote troepen buffels, puku's, impala's, leeuwen, luipaarden, hyena's en civets zie je voorbij komen. South Luangwa is een hele goede bestemming voor wandelsafari's in combinatie met jeepsfari's.

De ingang van het park is een half uurtje van de luchthaven Mfuwe. Tussen de luchthaven en het park liggen kralen en kleine dorpjes. Vrouwen sprokkelen er nog hout, mannen fietsen met een mand vol kippen naar de markt, kinderen lopen naar school. Het levert een kleurrijke tocht op door traditioneel Afrika.

Rondom de ingang van het park liggen diverse lodges aan de rivier. Vanuit deze lodges worden dagelijks safari’s gemaakt in het park. Wild loopt overigens even gemakkelijk aan deze kant van de rivier als aan de kant van het park. Hekken zijn er niet.

Binnen het park liggen ook diverse lodges. De meeste accommodaties zijn verder naar het zuiden, ofwel verder naar het noorden gesitueerd. In deze gebieden is het qua voertuigen rustiger dan rond de ingang van het park. Vanaf de ingang is de transfertijd (een safaririt op zich!) zo’n 2,5 tot 3,5 uur. In het zuiden van het park liggen enkele bushcamps, lodges die helemaal in de natuur zijn geïntegreerd. Het landschap bestaat deels uit mopanebomen en open vlaktes aan de rivier. Mopane is een favoriete boom voor de olifanten, maar ook luipaarden voelen zich hier thuis.In het verre noorden bestaat het landschap meer uit vlaktes terwijl in het centrale deel bosrijke delen afgewisseld worden met vlaktes.

De wildstand is eigenlijk overal in het park heel goed met (grote) troepen oifanten, buffels, zebra’s, waterbokken en puku’s. De Thornicroft giraffe komt alleen in dit deel van Zambia voor. Verder zijn er luipaarden, leeuwen, civets, hyena’s en wilde honden. Krokodillen en nijlpaarden kun je eigenlijk niet missen.

Wandelsafari's & nightdrives

South Luangwa staat bekend om de uitstekende wandelsafari’s. Vanuit veel lodges worden (meestal in de ochtend) wandelsafari’s georganiseerd. Samen met uw eigen ranger en spoorzoeker en onder begeleiding van een gewapende parkwachter maakt u de 2 tot 3 uur durende wandeltocht. Het is een adembenemende ervaring om te proberen dichtbij zebra’s en giraffes te komen of om een troepje olifanten langs te zien lopen. Niet elke wandelsafari is spectaculair. Op zulke wandeltochten zal de gids vooral uitleggen hoe je de bush moet ‘lezen’.

Bijzonder zijn ook de nightdrives in South Luangwa. Ook voor nightdrives geldt dat de ene safari beter uitpakt dan de andere, maar in zijn algemeenheid is een nightdrive in South Luangwa beter dan in andere parken. Heel vaak worden luipaarden, civets, mongoose en genets gezien: typische nachtdieren die overdag niet altijd even makkelijk te vinden zijn. De concentratie luipaarden binnen het park is heel goed!

De nightdrive wordt gecombineerd met de middagsafari die meestal rond de klok van 4 uur begint. Na zonsondergang (die elke avond wordt gevierd met een glaasje en hapje) gaat de safari over in een nightdrive.

Lower Zambezi

De rivier Lower Zambezi vormt de scheiding tussen Zambia en Zimbabwe. Helemaal in het westen liggen de Victoria Watervallen. Stroomafwaarts vult de rivier het stuwmeer Kariba. Verder stroomafwaarts scheidt de rivier twee nationale parken: het Lower Zambezi National Park aan de Zambiaanse zijde en Mana Pools aan de kant van Zimbabwe.

Aan de Zambiaanse kant van de rivier liggen enkele lodges – sommige binnen de grenzen van het park, andere in het beschermde gebied er net buiten – die zich toeleggen op bootsafari’s, kanosafari’s, wandelsafari’s en jeeptochten. Alle activiteiten zijn op of rondom de Zambezi – water trekt immers de dieren aan. Soms kun je kuddes van honderden olifanten en buffels in het water zien staan. Nijlpaarden en krokodillen zijn natuurlijk ook helemaal thuis in de rivier.

De kanotochten zijn iets bijzonders. Ze worden meestal in de kanalen parallel aan de grote rivier gemaakt. De kanalen zijn niet diep, maar desalniettemin vol nijlpaarden. Door enkele minder aangename ervaringen met nijlpaarden in het verleden zijn wij zeer voorzichtig met deze grote dieren. De kanogidsen waren echter zeer professioneel en konden ons ervan overtuigen dat hun werkwijze veilig was. We kunnen niet anders dan beamen: de tocht is een fantastische belevenis. Kijk maar op onze facebookpagina voor foto’s. Interesse in een reis naar Zambia? Wij vertellen u graag waarom kanovaren veilig is.

Livingstone & Vic Falls

De majestueuze watervallen zijn natuurlijk de grote attractie van Zambia. Een bezoek aan deze watervallen combineren wij vaak met een (zelfdrive) door Botswana & Namibia. Kijkt u ondermeer op onze pagina Botswana, maar ook Namibië & Zimbabwe voor uitgewerkte arrangementen.

Lusaka

In Lusaka is te zien hoe een land in opbouw leeft. De stad heeft niet veel bezienswaardigheden, maar bruist wel van enorme energie. De laatste jaren gaat het Zambia economisch voor de wind, en dat is te zien. In het zuidelijke deel van de stad liggen enkele grote winkelcentra met voornamelijk Zuid Afrikaanse winkels. Opvallend is verder dat er nauwelijks hoogbouw is, terwijl de stad enkele miljoenen inwoners heeft. Bovendien is het schoon op straat en is er ook in de meeste buitenwijken een prettige leefsfeer. De townships laten een veel minder verpauperd beeld zien dan je vaak in andere grote Afrikaanse steden ziet.

Dag 1

U vliegt vanaf Amsterdam naar Lusaka.

Dag 2, 3 en 4  . Lower Zambezi

U vliegt vandaag per cessna naar Lower Zambezi National Park. Uw lodge ligt aan de rivier, ongeveer 15 minuten per boot buiten het park. Er zijn geen hekken tussen het park en de omliggende omgeving. Verblijf is in een comfortabele tent met badkamer en suite van Kasaka River Lodge. Inbegrepen zijn alle activiteiten zoals kanosafari, jeepsafari of wandelsafari inclusief alle maaltijden en de dagelijkse conservation fee.

Als u liever dichterbij of in het park verblijft, kunt u kiezen voor een upgrade naar Chongwe River Lodge waar we de Albida en Cassia Suite adviseren of de ernaast gelegen Royal Zambezi Lodge. In het park zelf werken we samen met Sausage Tree Camp en zusje Potato Camp.

Dag 5, 6 en 7 . South Luangwa, rand van het park

Vanaf Lower Zambezi vliegt u via Lusaka naar Mfuwe, de luchthaven dichtbij South Luangwa. De eerste drie nachten verblijft u in een comfortabele tent aan de rivier buiten het park. We werken samen met zowel Track & Trails als Flatdogs. Er worden zowel wandelsafari’s als jeepsafari’s met nightdrives gemaakt. Inbegrepen is het verblijf met alle maaltijden en de activiteiten met conservation fee.

Dag 8 en 9 . South Luangwa, binnen het park

De komende twee nachten verblijft u in de mooie tenten van Puku Ridge Camp. Het uitzicht vanaf uw tent is weergaloos. Er ligt een grote vlakte waarop elke dag dieren te vinden zijn. Vanaf uw veranda ziet u olifanten, zebra’s, puku’s, buffels drinken en grazen – uw eigen bush televisie.

Alternatief

In het zuiden van South Luangwa liggen enkele afgelegen bushcamps. Helemaal midden in de bush, afgelegen liggen vier bushlodges met elk een eigen sfeer, maar met bijzondere flair ingericht. De transfertijd is zo’n 3 uur. We raden daarom een verblijf van minimaal 3 nachten aan – eventueel verdeeld over 2 bushcamps. Wij rekenen graag de meerprijs voor u uit.

Ook in het noorden van Luangwa liggen enkele afgelegen camps waaronder de Norman Carr camps. Norman Carr is de grondlegger van de wandelsafari’s in Luangwa. Ook voor deze camps is een transfer van circa 3 uur nodig en adviseren we een verblijf van 3 nachten.

Dag 10 . Rand van het park

In principe gaat u nog een nachtje terug naar de lodge aan de rand van het park, zeker als u heeft gekozen voor de bushcamps in het noorden of zuiden. Vanuit Puku Ridge is het wel mogelijk om zonder al te lange transfertijd naar de luchthaven te rijden; in dat geval is het mogelijk om deze nacht toe te voegen als vierde overnachting (dag 5, 6, 7 en 8).

Deze nacht boeken we in elk geval op basis van maaltijden maar zonder safari’s. U kunt eventueel nog een safari bijboeken als u wilt of gewoon genieten van het uitzicht op de rivier.

Dag 11  . Terug naar Lusaka

In de middag vertrekt uw vlucht naar Lusaka en vliegt u terug naar Amsterdam.

Verlenging

In Malawi liggen enkele mooie strandlodges. Verleng uw reis met enkele dagen Malawi.

Dag 12

Aankomst Amsterdam.

Reissom 2024:              

 • vanaf € 6.529,00 per persoon (basis 2 personen, 1 x 2 persoonskamer). Geldt voor overnachtingen tot en met 31 mei 2024. Tussen 1 en 30 juni 2024: circa 400 euro toeslag p.p.

 • vanaf € 7.139,00 per persoon (basis 2 personen, 1 x 2 persoonskamer). Geldt voor overnachtingen van 1 juli – 31 oktober 2024

Er gelden toeslagen voor 1 persoonskamers. Sommige lodges werken met kinderkortingen. Vluchten op basis van KLM/Kenyan Airways gebaseerd op N- klasse. Er geldt een toeslag van 20 euro per vlucht op vrijdag, zaterdag en zondag. Er zijn regelmatig acties van KLM in de X, R en V-klasse waarmee flinke besparingen mogelijk zijn. 

Inbegrepen:

vlucht per KLM/Kenyan Airways, transfer en overnachting Lusaka, vluchten naar Lower Zambezi & Mfuwe v.v., alle transfers,  alle
overnachtingen inclusief alle maaltijden en 2 x activiteit per dag + conservation fee. De laatste avond in South Luangwa is op basis van ontbijt en diner (geen
activiteiten of conservation fee inbegrepen).

Tip: vraag naar onze self-drives inclusief Kafue National Park. 

Niet inbegrepen:

 • Visumkosten Zambia: geen visumplicht meer voor Nederlanders
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Overige maaltijden, excursies en toegangsgelden
 • Overige drankjes
 • Fooien
 • Persoonlijke uitgaven als souvenirs, telefoon e.d.
 • Eventuele extra vertrekbelasting op luchthavens
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

Gezondheid

Voor Zambia heeft u in elk geval malariaprofilax nodig. Informeert u ook naar gele koorts. In geval u zou vliegen via Zuid Afrika is gele koorts verplicht.In South Luangwa & Lower Zambezi komt de tse tse vlieg voor. In beide parken dragen ze op dit moment geen ziektes mee. De steek zelf voelt u niet, maar de bulten raken later groot en brengen flinke jeuk met zich mee. Het is handig om een zalfje ter verlichting bij u te hebben.

Kledingadvies

In de cessna’s kunt u niet meer dan 15 kg bagage meenemen in zachte tassen. Alle lodges verzorgen wasgoed. Op safari is het handig om katoenen kleding in bedekte kleuren te dragen zoals groen, bruin of kaki. Wit is niet aan te raden. Ook blauw kunt u beter niet dragen; tse tse vliegen worden door blauw aangetrokken. Neemt u voor de wandelsafari’s goede loopschoenen mee. Voor de avonden heeft u warme kleding nodig, zeker in de maanden mei, juni, juli & augustus. Als de zon onder is, kan het koud worden. Overdag is het warm.