Grote rondreis door Zimbabwe

Eigenlijk alle mooiste plekjes van Zimbabwe zijn in deze reis samengevoegd: de groene bergtoppen van de Eastern Highlands, het indrukwekkende Great Zimbabwe, de Motopos Hills, Hwange, de Vic Falls en een uitstapje naar de drinkende olifanten aan de oevers van de Chobe rivier in het Botswaanse Kasane met tot slot ook nog eens Lake Kariba & Mana Pools. Eenmaal terug van uw reis bent u kenner van Zimbabwe.

 • Overzicht Reisdagen
 • Tarieven

Dag 1

Vandaag vliegt u naar Harare in Zimbabwe. De reissom is gebaseerd op vluchten met SAA of per Kenyan Airways via Nairobi. Vliegen per SAA levert wel een hele reis op: van Amsterdam via Londen naar Johannesburg met doorverbinding naar Harare. U vliegt door de nacht en arriveert rond het middaguur in Harare de volgende dag. De reis gaat zo ook weer terug (kan ook overstap in Frankfurt of München zijn).

Dag 2

Op de luchthaven in Harare moet u eerst een visum betalen. U heeft een multiple entry visum nodig omdat de reis aan het einde via Zambia teruggaat naar Zimbabwe. Kosten: 50 USD per persoon. Voor het transitvisum later naar Zambia heeft u 25 USD nodig. Na aankomst en ontvangst van uw auto rijdt u eerst naar uw lodge om even op te frissen. ’s Middags kunt u een tour door Harare maken.

Dag 3 en 4 . Eastern Highlands . circa 230 kilometer

De Eastern Highlands zijn anders dan andere gebieden in Zimbabwe, maar heerlijk om de reis mee te beginnen. De bergen bieden prachtige vergezichten, het is er groen en vruchtbaar. De tweede dag kunt u een excursie maken naar Nyanga National Park voor een dag vol uitzichten vanaf Honde Valley View, Pungwe View, Worlds View. U kunt ook De Mtarazi Falls bezoeken en natuurlijk de Vumba Bergen.

Een bijzondere plek om in deze omgeving te bezoeken is de farm Drifters waar het boek ‘the Last Resort: a Memoir of Zimbabwe’, geschreven is door Douglas Rogers. Rogers is opgegroeid in Zimbabwe waar de farm ondermeer onderdak bood aan backpackers. Verjaagd door Mugabe is de familie naar Brooklyn verhuisd en komt na enkele jaren nog eens kijken. Waar ooit maïs groeide, werd inmiddels marihuana geplant. Het boek is een tragisch verhaal over de ondergang van het land en de strijd om te overleven.

Verblijf is  in de leuke lodge Musangano waar u verblijft in een huisje. De huizen hebben 2 of 3 slaapkamers en suite en bieden – naast de hoofdlounge bij de receptie – een extra zitruimte. Ontbijt inbegrepen.

Dag 5 . Masvingo/Zimbabwe Ruins . circa 295 kilometer

Het land heeft haar naam gekregen van de ruines van Great Zimbabwe bij Masvingo. De ruïnes zijn stille getuigen van een rijk tijdperk uit de Zimbabwaanse geschiedenis vanaf de 11e eeuw die zo’n 300 jaar heeft geduurd. De ruïnes zijn daarmee de oudste bewaard gebleven bouwconstructies uit Zuidelijk Afrika. Een reis door Zimbabwe is niet compleet zonder een bezoek aan deze voormalige koningsstad.

Niet ver van de ruines ligt de Morgenster Missiepost, die ondermeer door Nederland wordt gesponsord. Indien mogelijk kunt u hier een kijkje nemen. Dat is afhankelijk van de aanwezigheid van de priesters.

Dag 6 en 7  . Antelope Park Gweru . circa 188 kilometer

Het aantal roofdieren in Afrika is de laatste jaren sterk verminderd. Dat geldt voor zowel cheetahs, luipaarden en leeuwen. Overal in Zuidelijk Afrika zijn de laatste decennia farms ontstaan waar dieren in gevangenschap opnieuw leren zichzelf te redden, maar waar tevens programma’s lopen om de nakomelingen van deze roofdieren opnieuw in de vrije natuur uit te zetten. Antelope Park in Gweru richt zich op de bescherming van leeuwen. Om projecten te financieren bieden de meeste farms de mogelijkheid om heel dichtbij de roofdieren te komen. Bij Antelope Park is het daarom mogelijk om leeuwenwelpjes (indien aanwezig) te aaien en vervolgens met hele jonge leeuwen te wandelen. 

Op de farm is het verder mogelijk een paardrijrit te maken, met kano’s op de lagune te varen of een ritje op de rug van een olifant te beleven. Deze overige activiteiten kunt u ter plaatse bijboeken. U verblijft 2 nachten in Gweru waar overnacht wordt in sfeervolle tenten of chalets en suite. Ontbijt en diner is inbegrepen.

Dag 8 en 9 . Matopos Hills/Bulawayo . circa 285 kilometer

De oprichter van De Beers, Cecil Rhodes, was het allerliefst in de Matopos Hills. Zijn graf ligt op een koppie met prachtig uitzicht over de omgeving. De heuvels zijn rood, graniet en fantastisch gevormd. Met een gids bezoeken we deze heuvels tijdens een halve dag excursie waarin bovendien het levensverhaal van Cecil Rhodes nader wordt toegelicht. De rijkste man uit de 19e eeuw leefde eigenlijk heel sober, zowel in zijn huisje in Muizenberg (Kaapstad) waar hij president was als in zijn geliefde Zimbabwe.

Overnachtingen zijn in de comfortabele en prettige chalets van Big Cave Camp, gebouwd tussen rode rotsblokken. De natuur is overweldigend mooi. U kunt de overgebleven tijd gebruiken om wandeltochten vanuit de lodge te maken, maar het is ook mogelijk om een neushoornspeurtocht bij te boeken door het Matopos National Park. Verblijf op basis van ontbijt en diner.

Dag 10 . Nata . circa 350 kilometer

Op de ochtend van dag 10 gaat u weer op pad. Vandaag gaat u grens met Botswana over en rijdt u naar Nata. U verblijft hier in Nata Lodge in een chalet op basis van ontbijt. Nata Lodge ligt aan de rand van prachtige zoutpannen, vlakbij wildspotgebied Nata Sanctuary. Dit gebied vormt samen met alle zoutpannen en eilandjes in de omgeving het Makgadikgadi Pans National Park. Het grootste zoutpannengebied ter wereld met een omvang van 37 000 km2. De nabijgelegen Sua Pan vult zich met water in het regenseizoen waardoor er een verscheidenheid aan bijzondere vogels komt om er te broeden.

Dag 11 en 12 . Kasane/ Chobe National Park . circa 300 kilometer

U rijdt naar Kasane aan de Chobe rivier om te genieten van bootcruises met hopelijk troepen olifanten aan de oevers. De activiteiten kunt u zelf ter plaatse boeken of zelf excursies met uw eigen huurauto maken. U verblijft hier in Kwalape Lodge in een chalet inclusief ontbijt en diner.

Dag 13, 14 en 15 . Hwange National Park . circa 250 kilometer

Hwange is het grootste nationale wildpark in Zimbabwe, ontstaan in 1928 en ruim 14 000 km2 groot. Aan de westzijde grenst Hwange aan het Kalahari bekken in Botswana; het klimaat in het park is dan ook droog met kunstmatig aangelegde drinkwaterplaatsen. In het park komen alle grote dieren voor inclusief gemsbokken, bruine hyena en de wilde hond. We maken in totaal 4 safari’s vanuit The Hide. The Hide (4,5*) heeft prachtige tenten en suite met zicht op een drinkwaterplaats. De safari’s en maaltijden zijn uitstekend. Alle maaltijden en safari’s zijn inbegrepen, evenals de dagelijkse conservation fee.

Dag 16 en 17 . Victoria Falls . circa 170 kilometer

De machtige Victoria Falls zijn een must op een reis door Zimbabwe. De enorme watervallen worden gevuld door water dat vanuit Angola via de Okavango rivier, Linyanthi bekken en Chobe samenstroomt met Zimbezi Rivier op de grens van Zimbabwe, Chobe en Zambia. Ongeveer 80 kilometer verder stort het water naar beneden. De watervallen zijn het breedst vanaf einde april tot en met juli/augustus. Tijdens de droge periode droogt het water langzaam vanaf de Zambia zijde op. Op dag 15 kunt u de Vic Falls gaan bezoeken. Optioneel kunt u helikoptervluchten of andere activiteiten bijboeken. Verblijf in het Lokuthula Lodge inclusief ontbijt. Upgraden naar een luxe tentencamp (Elephant Camp) of het luxe Vic Falls Safari Lodge is mogelijk.

Dag 18 en 19 . Lake Kariba via Zambia . circa 630 kilometer

Het 200 km lange stuwmeer in de Zambezi Rivier op de grens van Zimbabwe en Zambia is het grootste stuwmeer ter wereld, maar helemaal niet zo makkelijk bereikbaar. Eigenlijk zijn alleen de westzijde en oostzijde bereikbaar via wegen. U heeft dus een lange dag te gaan vandaag.

Het meer heeft sinds de opening in 1960 een heel eigen ecologisch systeem opgebouwd. Krokodillen, nijlpaarden, tijgervis en een druk vogelleven typeren nu het gebied waar de Batonka bevolking voorheen haar jachtgebied had. Aan de oevers van het meer zijn diverse wildparken ontstaan.

Voor de tocht naar Mana Pools dat aan de oostzijde aan het ecologisch gebied van Lake Kariba grenst, maakt u een lange rit door Zambia – feitelijk de kortste weg om van Vic Falls naar het dorpje Kariba aan de oostoever te komen. Voor deze rit is een transitvisum nodig in Zambia van 25 USD per persoon.

Aan het einde van de dag arriveert u bij Lake Kariba. De komende twee nachten verblijft u bij Cutty Shark. De kamers zijn schoon, netjes en eenvoudig. Het uitzicht en het eten is daarentegen 4 tot 5*. Eventueel kunt u op een van twee avonden een bootcruise met diner bij boeken.

Dag 20 en 21 . Mana Pools

Zimbabwe heeft nog echte wildernis. In Mana Pools, tussen Lake Kariba en de grens met Mozambique, heeft de mens nog steeds geen vat op de natuur gekregen. Het ritme van de seizoenen bepaalt het landschap dat van droge savanne verandert in vier grote meren in het regenseizoen. Wild komt en gaat met de regens. Het trekt weg tijdens de regens en zoekt naar jong gras en water als de meren langzaam opdrogen vanaf april/mei. Aan het einde van het droge seizoen in oktober is vooral de Zambezi de belangrijkste waterleverancier. Een geweldige locatie om safari’s te houden! Al het grote wild komt voor in Mana Pools, evenals grote kuddes antilopen, zebra’s en ander grazend wild.

Vandaag gaat u deels per transfer naar Mana Pools, waarna u naar uw lodge in Mana Pools wordt gebracht. U verblijft in een luxe lodge waarbij alle maaltijden en safari’s zijn inbegrepen, evenals de entree van het park. Laat tijd en beschaving achter en geniet van de ongerepte wildernis in Mana Pools.

Dag 22 . Harare . circa 430 kilometer

Na de ochtendsafari is het tijd te vertrekken. U wordt teruggebracht naar Kariba. U overnacht deze avond nog in Harare

Dag 23 . Harare . Amsterdam

Vandaag vliegt u terug naar Amsterdam.

Dag 24

Aankomst.

Prijsindicatie 2024:  op aanvraag

Inbegrepen in reissom:

 • Vlucht vanaf Amsterdam (via Nairobi of Johannesburg) naar Harare per Kenian Airways/KLM v.v. Inclusief tax. 
 • Alle overnachtingen inclusief ontbijt zoals hierboven genoemd.
 • Vervoer in de gekozen autoklasse (Avis). Auto is volledig verzekerd, ongelimiteerde kilometers. In geval van negligence (misbruik) rekent Avis de werkelijke schade aan. In Zimbabwe wordt bijvoorbeeld schade als gevolg van het rijden in of door een pothole (gat in de weg) als negligence aangemerkt. Het is daarom wel verstandig om rustig te rijden zodat u eventuele potholes snel kunt herkennen. |Het is mogelijk om via Europeesche extra verzekeringen af te sluiten. Zie onze autopagina over Zimbabwe. Niet inbegrepen: kosten van 2e chauffeur (circa 25 euro), contractkosten (5 euro) en kosten voor grenspermit voor Botswana (circa 110 euro).
 • Diners in Antelope Park (2x), Big Cave (2x), Chobe (2x), The Hide (3x) en Mana Pools (2x)
 • Inbegrepen excursies/entrees:
  • Excursie Matopos Hills met locale gids (halve dag)
  • 4 jeep- of wandelsafari’s vanuit The Hide
  • 4 jeep- of wandelsafari’s in Mana Pools
 • Conservation fee Hwange
 • Routeboekje
 • Wegenkaart

Niet inbegrepen:

 • Visumkosten Zimbabwe, op dit ogenblik 50 USD per persoon voor multiple entry. Transitvisum voor Zambia: 25 USD per persoon.
 • Overige excursies, entrees of conservation gelden.
 • Uitgaven van persoonlijke aard zoals fooien, souvenirs, telefoonkosten en dergelijke
 • Overige maaltijden & drankjes
 • Kosten voor inentingen en andere preventieve gezondheidsmaatregelen zoals malariatabletten. Voor Hwange, Vic Falls, Chobe, Kariba & Mana Pools raden we malariapillen ten sterkste aan. Informeert u bij uw locale GGD. Indien uw reis via Kariba loopt, reist u door Zambia. Indien uw terugvlucht via Johannesburg is, dient u ingeënt te zijn voor gele koorts.
 • Bijdrage calamiteitenfonds
 • Reis- en annuleringsverzekering. Reisverzekering is verplicht; wij ontvangen graag een kopie van uw polis of polisnummer.

Zorgt u voor een geldig paspoort dat minstens 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig is en 4 lege pagina’s.