Verborgen schatten van noord Peru

Met deze reis door Peru ontdekt u de verborgen schatten van het noorden van het land. Een plek waar nog niet veel toeristen komen, maar wat ons betreft ten onrechte. U gaat terug in de tijd, nog voor de Inca periode, als u Kuelap bezoekt. U ziet de goed bewaarde sarcofagen van Karajia en de prachtige natuur bij de Gocta waterval. Aan de noordwestkust ziet u nog het bijzondere, ook weer verborgen, kust bos van Canoncillo en verkent u het historische centrum van Trujillo. 

  • Reisschema
  • Tarieven


Dag 1 en 2: Vertrek naar Peru/ verblijf in Lima

U vliegt vandaag naar Lima en komt aan het einde van de middag aan. Verblijf in een sfeervol boutique hotelletje in Barranco of Miraflores, inclusief ontbijt. De tweede dag kunt u op eigen gelegenheid de stad bezoeken of ene tour boeken. Bezoek het historische centrum, de San Francisco basiliek en het Santo Domingo klooster of doe een kookworkshop. Een bezoek aan het Larco museum is eigenlijk een must voordat u deze reis naar het noorden van Peru maakt.


Dag 3 en 4: Trujillo

Op dag 3 vliegt u naar Trujillo, beschouwd als de culturele hoofdstad van Peru. Na aankomst heeft u tijd voor de Huaca de la Luna (maantempel of piramide) en leert u over de Moche cultuur. Struin daarna door het historische centrum van de stad.  

Het huidige Trujillo ligt ongeveer 5 km van Werelderfgoed Chan Chan, de grootste stad die Zuid Amerika had in de precolumbiaanse tijd. Het was de hoofdstad van het Chimu koninkrijk, dat zijn hoogtepunt bereikte in de 15e eeuw. Niet lang daarna viel het rijk in de handen van de Inca’s. Dit complex kunt u bezoeken op de tweede dag. Ga daarna eventueel nog even naar het strand van Huanchaco met leuke surfcultuur en geniet van heerlijk verse vis of probeer natuurlijk het meest bekende visgerecht van Peru, ceviche.

Overnachtingen bij Casa Andina standard (superior) of Costa del Sol (deluxe), inclusief ontbijt.

NB. Het is mogelijk om direct van Cuzco naar Trujillo te vliegen, dus een reis door het noorden van Peru is ook heel goed te combineren met Machu Picchu.


Dag 5: Pacasmayo - circa 115 kilometer

Vandaag een rit van circa 2 uur naar Pacasmayo. Onderweg bezoekt u in de Chicama vallei het archeologische Moche complex ‘El Brujo’. Dit was één van de belangrijkste religieuze en politieke centra van de Moche cultuur in het oude Peru. De kleurrijke muurschilderingen geven de cultuur weer. Ook treft u er verschillende piramides waar ook een indrukwekkende ontdekking is gedaan van een vrouwelijke mummie, de ‘Lady of Cao’. Zij was zeer waarschijnlijk een belangrijk persoon, want de graftombe was gevuld met gouden juwelen en oorlogsrelikwieën en dat vond je normaal niet bij vrouwen.

In de middag bezoekt u het Cañoncillo forest, één van de meest mooie oases aan de Peruviaanse kust in een droog woestijnachtig landschap. Het is omgeven door duinen en als u dit natuurgebied wilt bezoeken is een goede fysieke gezondheid nodig, want u loopt 2 uur (1 uur enkele reis) door los zand als onderdeel van een bezoek van 4 uur. Ook de temperatuur in dit woestijnachtige landschap kan erg hoog worden. Een goede conditie is nodig, wilt u deze excursie maken.   

Geniet daarna van het betoverende Pacasmayo kustdorp waar u verblijf in een hotel aan het strand. Verblijf inclusief ontbijt.


Dag 6 en 7: Cajamarca - circa 195 kilometer 

Op dag 6 een rit van 4 uur naar Cajamarca. Bij aankomst geniet u van een lunch. Daarna slentert u door het historische centrum met het Plaza de Armas, één van de grootste pleinen in heel Peru. Bekijk de kathedraal, de San Francisco en de Bethlehem (El Belen) kerk. 

Bezoekt u vooral ook de enige Inca overblijfsel in Cajamarca, het ‘El Cuarto de Rescate’ (Ransom Room) wat wordt beschouwd als de plek waar het Inca-rijk eindigde. De Inca’s vulden deze ruimte met zilver en goud om de Inca keizer Atahualpa los te kopen. Atahualpa is negen maanden in gevangenschap gehouden door de Spanjaarden, die hem uiteindelijk executeerden in 1533 AD, wat de ondergang van het Inca-rijk betekende. Cajamarca is niet net zoals Cusco een oude Inca stad. De historische waarde van kan gezien worden als de ontmoetingsplaats van twee werelden. 

De tweede dag bezoekt u de pre-Inca graftombes van Otuzco op een half uurtje rijden ten noordoosten van de stad. Daarna een rit van een uur over zandpaden naar het geologische park Cumbemayo op 3500 meter hoogte gelegen ten zuidwesten. Wandel zo’n twee uurtjes door dit prachtige park met bijzondere rots torens, die de ‘Los Frailones’ (de broeders) genoemd worden, omdat ze lijken op monniken die deel uit maken van een processie. Ook ziet u hier in dit park voorbeelden van eeuwenoude waterkanalen die beschouwd worden als de meest bijzondere hydraulische werken van de precolumbiaanse culturen en ze zijn nog steeds intact.

Overnachtingen in het gezellige Laguna Seca thermal hotel & spa, inclusief ontbijt. Er zijn twee zwembaden met thermaal water en elke kamer heeft een eigen bad; ook met thermaal water. 


Dag 8 en 9: Leymebamba - 250 kilometer (10 uur rijden!)

Op dag 8 een rit van slechts 250 kilometer, maar u kruist de centrale Andes bergketen en de weg slingert behoorlijk. Een bijzondere rit, maar bereidt u voor op een tocht van circa 10 uur. Na aankomst geniet u bij de heerlijke accommodatie Rangra Wasi, waar uitstekende diners worden geserveerd.

De tweede dag bezoekt u in de ochtend de Revash mausoleums. Eerst een ritje van 1,5 uur naar de parkeerplaats. Vanaf daar is het een redelijk relaxte wandeling naar de plek vanaf waar u de mausoleums het beste kunt zien. Deze graftombes behoren tot de Chachapoyas beschaving.

’s Middags bezoekt u het Leymebamba museum wat voornamelijk gewijd is aan deze Chachapoyas beschaving. Dit museum heeft de grootste verzameling mummies van heel Peru, waar ze bewaard worden in een afgesloten ruimte waarin de temperatuur en luchtvochtigheid goed gecontroleerd wordt. Via een groot raam kunt u de goed geconserveerde mummies zien. Zeer bijzonder, maar ook een tikkeltje akelig.

Overnachtingen in de leuke ecolodge Rangra Wasi inclusief ontbijt. Diners kunt u ter plekke afrekenen.


Dag 10: Chachapoyas - circa 85 kilometer

Vandaag staat een absolute “must-visit” van uw reis door het noorden van Peru op het programma, Kuélap. Eerst rijdt u in een uur en een kwartier naar Nuevo Tingo. Vanaf hier gaat u met de kabelbaan omhoog, een avontuur op zich, want u heeft een geweldig uitzicht over de vallei en hoogtevrees kunt u nu ook niet gebruiken. Eenmaal boven heeft u nog een wandeling van twee kilometer voor de boeg naar Kuélap toe.

Kuélap is een archeologische vindplaats van de Chachapoyas. Dit stenen fort is gebouwd op 3000 meter hoogte en is maar liefst 300 meter lang en wordt omgeven door twintig meter hoge stadsmuren. De berg was oorspronkelijk allesbehalve vlak, dus gebruikten de Chachapoyas tienduizenden stenen om de berg te egaliseren. Met als resultaat een imposant fort wat eeuwenlang werd verborgen door de dichte natuur van de Amazone.

Archeologische vondsten wijzen erop dat de Chachapoyas beschaving rond 800 na Christus is ontstaan. Pas vlak voor de komst van de Spanjaarden werden ze veroverd door de Inca's, tot die tijd heersten de Chachapoyas in het noorden van Peru. Toen de Spaanse overheersers het Incarijk hadden veroverd betekende dit het einde voor zowel de Chachapoyas als de Inca beschaving.

Na uw bezoek aan Kuelap, eerst terug met de kabelbaan naar Nuevo Tino en daarna rijdt u in een uur naar Chachapoyas, de hoofdstad van de provincie Amazonas, op een hoogte van ongeveer 2.300 meter. De stad werd gesticht door de Spaanse conquistadores in 1538. De naam Chachapoyas stamt uit de Quechua taal en vertaalt zich als ‘wolkenbos of nevelwoud’. De inwoners van Chachapoyas worden daarom ook wel wolken mensen of nevel mensen genoemd.  

Overnachtingen bij La Xalca Hotel (superior) of La Casona Monsante (deluxe), inclusief ontbijt. Chachapoyas heeft enkele leuke restaurants voor uw diners. U kunt daar te voet naartoe.

 


Dag 11 en 12: Cocachimba - circa 45 kilometer

Op de ochtend van dag 11 bezoekt u eerste de zeer goed bewaarde Karajia sacrofagen. Vanaf Chachapoyas rijdt u in 1,5 uur naar Cruz Pata. Hier wordt de auto geparkeerd en wandelt u in circa 45 minuten naar de uitzichtpunten vanaf waar u de sacrofagen kunt zien. De wandeling terug gaat bergopwaarts. U kunt eventueel van een paard of ezel gebruik maken. Gebruik hiervan is geheel op eigen risico. Daarna rijdt u naar Cocachimba, een rit van 1,5 tot 2 uur rijden. Het laatste stuk gaat over zandpaden.

De tweede dag wandelt u naar de Gocta waterval. In mei 2005 claimde de duitser Stefan Ziemendorff dat hij de waterval ontdekt had maar de lokale bevolking wist al veel langer van het bestaan af van deze waterval, maar door de geïsoleerde plek waar zij woonden, wist men tot dat moment niet van het bestaan af. De waterval heeft een hoogte van 771 meter en het water valt in twee etages naar beneden. Er is al jaren discussie of het nu één waterval is of toch twee. Tel je de waterval als één, dan is het de op twee na hoogste waterval ter wereld. Bij het uitgangspunt van twee watervallen, komt de waterval nog net in de top 20 terecht. Met deze hike bent u zo’n vijf tot zes uurtjes zoet.

Overnachtingen bij Mamaq Tambo Lodge (superior) of Gocta Natura (deluxe), inclusief ontbijt en diner.


Dag 13: Terug naar Lima - circa 155 kilometer naar Jaén

Vandaag eindigt uw reis door het noorden van Peru. U rijdt naar het vliegveld van Jaén, een rit van circa 4 uur verder langs de Utcubamba rivier. Na Bagua Grande en net iets vóór Jaén kruist de Utcubamba rivier met de Marañón rivier, welke uiteindelijk overgaat in de Amazone rivier.

Aan het eind van de middag vliegt u terug naar Lima. De vlucht komt te laat aan om de vlucht terug naar Nederland te halen, dus we plannen deze nacht nog een nachtje Lima in. Geniet nog één keer van de geweldige Peruaanse keuken.


Dag 14: Terugvlucht

Uw vlucht vertrekt halverwege de middag van dag 14 en komt de volgende dag aan in Amsterdam.NB. De openbare musea (staatsmusea) in Peru zijn gesloten op maandagen.