Colourful Madagascar - Eiland tussen Afrika & Azië

Madagascar voelt als Afrika, en toch niet helemaal. Het eiland doet denken aan Indonesië of Maleisië – en toch niet helemaal. Madagascar is miljoenen jaren geleden afgescheiden van het vasteland. De vroege afscheiding heeft  gezorgd voor een bijzondere flora en fauna. Er zijn verscheidene planten-, bomen en bloemensoorten die nergens elders ter wereld voorkomen. En het eiland is natuurlijk helemaal beroemd geworden door de maki’s en andere halfapen, die alleen op Madagascar voorkomen en lemuren worden genoemd.  Minder aaibaar maar wel heel bijzonder is de grote verscheidenheid aan felgekleurde hagedissen en kameleons.

De landschappen zijn soms net zo dramatisch. De savanne met haar baobabbomen in het zuiden is weids, het regenwoud is groot en onaangetast, de verscheidenheid aan vruchten en gewassen in het tropische noordoosten is overweldigend en helemaal bijzonder zijn de parken waar tsingy te zien zijn. De term tsingy verwijst naar rotspunten waar je niet op kunt lopen. Letterlijk betekent het ‘punten waarop je via je tenen moet lopen’. De rotsen zijn geërodeerd tot ongelofelijk scherpe punten waarop lopen onmogelijk is. Bij elkaar vormen de rotspunten een ongelofelijke zee aan scherpe kliffen. Tel daarbij nog eens de verscheidenheid aan cultuur op in een land waar 18 stammen naast elkaar leven plus de mooie stranden. Madagascar is een heel verrassend land.

  • 24 daagse reis
  • Tarieven 2020
  • Foto's
  • Op Expeditie
  • Groepsreizen 2020

Madagaskar is het derde grootste eiland ter wereld met een lengte van ongeveer 1580 kilometer en een breedte van 580 kilometer. De natuur is ongelofelijk divers. In het zuiden is het overwegend droog en overheerst de savanne waar regelmatig fantastisch mooie baobabs zijn te zien. Het centrale deel op de hoogvlakte is vruchtbaar en uitstekend geschikt voor rijstbouw. In het noorden en oosten is de natuur tropisch uitbundig met regenwouden en fruit. Vooral het oosten heeft een bijzonder hoge regenval. De maanden december, januari, februari en maart zijn de regenmaanden waarin hevige buien kunnen vallen en zelfs cyclonen kunnen voorkomen. De overige maanden vormen de droge periode, maar in het regenwoud in het oosten regent het ook dan praktisch elke dag.

De beste reisperiode is daarom van april (eventueel 2e helft van maart) tot einde november. Tijdens de regenperiode zijn het zuiden en het noorden nog steeds goed bereikbaar. Het is beter om dan het oosten te mijden.

Dag 1

Vandaag vliegt u vanaf Amsterdam met Air France via Parijs naar Antananarivo (spreek uit: antánnanarivo). Aankomst om 23.00 uur in de hoofdstad van Madagaskar. U wordt opgewacht door uw transferservice en naar uw hotel gebracht, op circa 5 minuten van de luchthaven.

Verblijf in een comfortabele kamer en suite.

Dag 2 . Morandava

Na het ontbijt wordt u met een transfer naar de luchthaven gebracht. Een binnenlandse vlucht brengt u vandaag naar Morondava. Let op: vanaf 1 januari 2017 wordt een nieuwe luchthavenbelasting geheven die voorlopig ter plaatse betaald moet worden. Deze bedraagt 20 euro pp bij vertrek vanaf Tana op een binnenlandse vlucht.

 Kirindy ligt op 2 uur rij afstand van Moronodava, het is zo’n 60 km. Onderweg bezoekt u de baobablaan. Alsof de natuur het zo gewild heeft, loopt de weg tussen majestueuze baobabs. Vooral met zonsondergang of zonsopgang is de laan bijzonder.

Vandaag zult u verder de eerste lemuren zien in het Kirindy Private Park. Het park bestaat uit semi droog bos waar 6 soorten lemuren leven die u in de avonduren gaat zoeken. Daarnaast leven enkele reptielensoorten in dit park.  Kirindy heeft alleen zeer eenvoudige accommodatie. Er is hiervoor geen alternatief. De accommodatie is echter schoon. Overdag verkent u het park met uw eigen gids. ’s Avonds is een nachtwandeling opgenomen

Dag 3 en 4 . Tsingy de Bemaraha/Bekopaka . 150 km (7 uur)

De weg naar Bekopaka betekent niet zomaar een ritje. De weg is slecht, maar de 8 uur lange hobbelige reis wordt ruimschoots goed gemaakt door het landschap (baobabs, rode aarde), de mensen (ontmoetingen met de locals zijn heel natuurlijk) en de avontuurlijke overtocht over de rivier bij Belo. De komende twee nachten is het verblijf in Soleil des Tsingy, dat op een prive reservaat ligt nabij het nationale park Bemaraha.

Op dag 4 gaat u de bijzondere tsingy bekijken in het park Tsingy de Bemaraha.  De punten waarop je via je tenen moet lopen (de letterlijke vertaling van tsingy), zijn ongelofelijk scherp. Ze nodigen niet echt uit voor een wandeltocht op blote voeten. Met goede wandelschoenen lukt het echter wel en zult u verbaasd staan van dit hele bijzondere verschijnsel dat uniek is aan Madagaskar. De flora in dit gebied is ook bijzonder. Zo zult u aloë zien, baobab, een inheems bananensoort én orchideeën. Neem een rugzakje mee en water: de 6 uur durende wandeltocht is redelijk inspannend.

De komende twee nachten bent u geboekt in Soleil des Tsingy,een heel prettig comfortabele lodge met goede kamers en een fijn zwembad.

Dag 5 . Morondova . 120 km

Na een bezoek aan de kleine tsingy rijdt u terug naar Morondava, een rit van zo’n 6 uur. Het stadje aan de kust heeft een relaxte sfeer en vormt de hoofdstad van de Sakalava cultuur waarin allerlei mixen van culturen, religies en gewoontes samenkomen. De omgeving staat bekend om de welvarende rijstproductie. Verblijf in Baobab Cafe.

Dag 6 en 7 . Ifaty

Eerst vliegt u van Morandava naar Tulear, waarna we 20km rijden naar Ifaty. Onderweg ziet u het de droge en zandachtige omgeving van het zuiden waar cactussoorten de flora en fauna domineren. Ifaty ligt aan de kust waar de lokale bevolking leeft van de visvangst. U verblijft  u de komende 2 nachten lekker aan het strand in leuke en zeer comfortabele bungalows van Les Dunes d’Ifaty. U kunt hier eventueel duiken of walvis expedities maken, maar u kunt ook genieten van het dagelijks leven wat zich afspeelt op het strand.

Dag  8 en 9 . Isalo . 270 km

U rijdt vandaag “het land” binnen van de Mahafaly. Onderweg ziet u ondermeer baobabs en allerlei verschillende graf tombes die locale stammen bouwen voor hun overledenen. Op een dagtocht door het Isola park (dag 9)bezoekt u ondermeer een natuurlijk zwem bad en een waterval. Het landschap van het park is vol afgeslepen rotsen die door het ijzeroxide prachtig rood kleuren. Landschappelijk is dit beslist een park dat u niet mag missen. Ook  is dit park de plek waar de Bara stam vroeger hun dierbare overledene lieten begraven, totdat ze genoeg geld hadden om een zilveren doodskist te kopen. Verblijf in de luxe tentenlodge Satrana, basis ontbijt. Satrana heeft bovendien een goed restaurant.

Dag 10 en 11 . Andringitra National Park . 195km

Vandaag gaat de reis verder naar Andringitra. We passeren onderweg het grote plateau “Plateaux de Horombe” en vervolgens kruisen we Ihosy, wat de hoofdstad is van de Bara stam om verder te rijden naar Andringitra, met een verrassend mooie natuur die uiteenloopt van granieten bergwanden tot begroeide delen regen woud en rode rotssavanne.  Op dag 11 bezoekt u samen met een gids dit 31.160 hectare grootte park. U verblijft deze twee nachten in eenvoudige maar comfortabele huisjes.

Dag 12 en 13 . Antsirabe

Onderweg naar Antsirabe bezoeken we onder andere het park Anja, waar u grote kans heeft de maki’s van heel dichtbij te zien. Met de gidsen maakt u een spannende wandeling via een ladder naar de top van de rotsen. Daarna wordt een korte stop gemaakt bij een wijnfarm en een papierfabriek waar handmatig het proces van pulp tot papier plaatsvindt. Als laatste wordt er nog een stop in Fianarantsoa gemaakt. Deze stad staat bekend om houtsnijwerk en is zoals Antananarivo gebouwd in 3 lagen: een boven, midden en onderstad. Er wordt een korte stadstour gemaakt.

Ongeveer 22 km buiten Antsirabe, in het binnenland, gaat u op dag 13 een wandeltocht van zo’n 5 uur maken. Deze ontspannende wandeling brengt u direct in het hart van de Madagassy gemeenschap, zowel door het dorp als over de rijstvelden. Met een beetje Frans en wat handen en voeten is het mogelijk met de locals te communiceren.

Dag 14 en 15 . Andasibe

Via Tana rijden we naar Andasibe. De weg is goed, maar er is meestal behoorlijk veel ver keer op de weg. Het landschap is weer prachtig en totaal anders dan u gewend was de afgelopen dagen. Vanaf Tana verandert het landschap langzaam van rijstvelden naar tropische gewassen en regenwoud. Verblijf is in Vakona lodge in het hart van het regenwoud. Op dag 15 gaat u op zoek onder begeleiding van een gids naar de indri’s en andere lemuren van het Andasibe reservaat. Alleen in dit park leven twee families aan indri’s – hele speciale le muren die zich in een sterk sociaal verband met elkaar springend door het regenwoud verplaatsen. ’s Middags verkent u een locaal dorp en kunt u bij uw hotel nog even per kano overvaren om letterlijk door enkele lemuren omarmd te worden. Rond de klok van 18.00 uur vindt een avond wandeling plaats waarop u diverse nachtdieren zult spotten.

Dag 16 en 17 . Ankanin’ny Nofy . 140 km

Het is tijd om wat rust te nemen. Vandaag gaat de rit naar Brickaville en via een 12 km gravelweg naar Mananbato waar een boot klaar ligt om u naar Ankanin’ny Nofy te bren gen. Ondermeer het Pangalanes ka naal wordt overgestoken, ooit aan gelegd tussen de oceaan met sterke branding en de kust om het schepen makkelijker te maken de kust te berei ken. Tegenwoordig heeft het kanaal de transportfunctie verloren en kan de natuur haar gang gaan. Waterlelie’s en andere waterplanten groeien welig. Op de tweede dag bezoeken we een privé park van 46 hectare waar 7 soorten lemuren leven. Verblijf is in Palmarium.

Dag 18 . Mahambo

Een boottochtje van ongeveer 2 uur brengt u door het Pangalanese kanaal. Langs de oevers ziet u hoe de locale bevolking haar hele leven rondom het water organiseert. Daarna volgt een rit van ongeveer 2 tot 3 uur naar Mahambo waar u verblijft in La Pirogue Hotel.

Dag 19, 20 en 21 . Sainte Marie

Na een uurtje rijden volgt een boot transfer naar het eiland Sainte Marie waar u de komende drie nachten in Vanivola hotel verblijft. Er zijn allerlei activiteiten zoals snorkelen en duiken of fietsen over het eiland. Op deze ma nier leert u het voormalige piratenei land het beste kennen en zult ontdek ken dat voor piratenfilms met mooie zandstranden, blauwe luchten en veel natuurschoon weinig fantasie nodig is. Sainte Marie heeft het gewoon. Bovendien zwemmen vanaf juli tot oktober walvissen langs de kust. In deze maanden kunt u walvistoeren boeken.

St. Marie is niet al te groot: 59 km lang en 5 km breed. Het oosten heeft mangrovebossen, het noorden natuurlijke rotspoelen en de zuidkant een mooie lagune waar Princess Bora ligt.

Dag 22 . Tana

Terug naar de stad waar u vannacht verblijft en meegenomen wordt op een stadsrit. Verblijf is in de stad zelf in een prettige lodge.

Dag 23

Uw vlucht naar Parijs vertrekt net na middernacht. Rond de klok van 22.00 uur moet u inchecken. U heeft dus nog een hele dag om de stad te verkennen of lekker uit te rusten.

Let op: vanaf 1 januari 2017 wordt een nieuwe luchthavenbelasting ingevoerd die ter plaatse betaald moet worden. Bij vertrek vanaf Tana naar een internationale bestemming draagt deze 38 euro pp.

Dag 24

Aankomst Parijs en doorverbinding naar Amsterdam.

De reis wordt gemaakt in een 4WD voertuig met privechauffeur. De lodges variëren van eenvoudig tot luxe. Reizen door Madagaskar is een avontuur. Binnenlandse vluchten hebben vaak vertraging of worden gecancelled. Hiervoor en voor eventuele vervolgschade kan Gemsbok Reizen of onze locale agent niet verantwoordelijk worden gehouden noch aansprakelijk worden gesteld.

Madagaskar

Colourful Madagaskar – rondreis met prive chauffeur (24 dagen - 2020)

Reissom:                                       € 3.649,00 per persoon (basis: 4 personen, 2 x 2 persoonskamer), inclusief intercontinentale AF vlucht in de N-klasse; kortingen  mogelijk op vlucht bij boeking in X, R of V-klasse (actietarieven). 

Binnenlandse vluchten:                 € 750,00 tot € 800,00 per persoon (schatting)

Toeslag 1 p. kamer:                       € 900,00 per kamer

Inbegrepen: vluchten per KLM/Air France vanaf Amsterdam via Parijs naar Tana in R-klasse. Vervoer per 4WD tot en met dag 19 inclusief privé chauffeur, boottochten, entreegelden voor excursies in genoemde parken inclusief de genoemde excursies.  Van Tulear naar Ifaty v.v. is vervoer per transfer.

Niet inbegrepen: binnenlandse vluchten, niet genoemde excursies en/of entreegelden, fooien, persoonlijke uitgaven, overige maaltijden, drankjes, wasgoed, visum en verzekeringen. 

  • 15 daagse reis vanaf € 2.599,00 pp bij 4 personen exclusief domestic vlucht. Domestic vlucht circa € 250,00 per persoon.
  • 25 daagse Expeditiereis vanaf € 3.699,00 bij 4 personen inclusief vlucht.

Met dank aan: Antwan Janssen

De westkust van Madagascar leent zich voor een expeditie pur sang. Als u zoekt naar een authentieke ervaring - een woord dat we niet zo heel vaak gebruiken - zult u van deze tocht enorm genieten. De rit over zandwegen brengt u van de meest afgelegen dorpjes langs de kust richting het binnenland waar nauwelijks buitenstaanders komen. Een comfortabele reis is het niet. Ondanks het gebruik van een goede 4WD moet u zich voorbereiden op enkele dagen gehobbel, lange rijdagen, zo nu en dan een lekke band en andere onvoorziene omstandigheden. Het is een route totaal 'off the beaten track'.  Het resultaat is een reis die u zich nog lang zult herinneren waarbij u diepgaand kennis maakt met het leven en de mensen van dit bijzondere eiland.

Reist u alleen of wilt u graag met andere reizen? In 2020 zijn enkele routes mogelijk in groepsverband. Er zijn twee routes van 11 nachten en ook de Expeditie-route wordt enkele keren aangeboden in een reis van 18 nachten, bijvoorbeeld met vertrek vanuit Antananarivo op 16 april, 14 mei, 18 juni, 16 juli, 19 augustus, 17 september en 15 oktober.

Interesse? Wij sturen u graag een volledig programma toe. Mail ons via info@gemsbok.nl onder vermelding van Madagaskar groepsreis.