Groene valleien & pittoreske dorpjes - ontdek het veelzijdige Colombia

De natuur van Colombia is paradijslijk mooi. De Andes – die vanaf Argentinië/Chili door Peru en Ecuador naar Colombia loopt - valt vanuit het zuiden in drie gebergten uiteen. Tussen de bergketens liggen vruchtbare valleien waar rivieren doorheen stromen. Op de berghellingen is het groen. Onder de vele uren zon én regelmatige neerslag groeit alles wat je maar kunt bedenken. Onderweg kun je als reiziger bijna niet geloven dat het maar niet ophoudt, die aaneenrijgende hoeveelheid diepe valleien, hoge bergen en  intens groene kleuren.

Natuurlijk, wie de geschiedenis van het land kent, weet heel goed dat Colombia geen paradijs is. Toch, met vallen en opstaan, probeert het land zichzelf een nieuwe vorm en stabiliteit te geven. Rondreizend door het land word je als bezoeker dagelijks aangenaam verrast. 

  • Highlights van Colombia - selfdrive

Vertellen over de overweldigende natuur van Colombia is één ding. Het zelf ervaren is iets anders. Op deze reis waarin u grotendeels zelf rijdt, zult u elke dag weer verbaasd staan over de ongelofelijk mooie uitzichten, de diep groene valleien en de enorm leuke dorpjes waar u de nachten doorbrengt. 

Vanaf Bogota trekt u eerst noordwaarts naar de mooie en rustige koloniale dorpen als Villa de Leyva en Barichara. U vliegt naar het koffiegebied om enkele dagen de mooiste plekjes te ontdekken en door te rijden naar Medellin, de stad die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden na decennia geweld. Het laatste deel van reis is voor de Caribische kust. Eerst wordt het Tayrona National Park opgenomen, daarna is het tijd voor de mooie stad Cartagena. Vanaf hier vliegt u terug naar huis.


Dag 1 en 2                    Vlucht naar Bogota

Vandaag vliegt u per rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Bogota. Vertrek is om 09.50 uur vanaf Schiphol. Om 13.35 uur (lokale tijd) arriveert u in Colombia.  De eerste twee nachten brengt u door in het historische hart van deze grote stad.

Bogota ligt op 2640 meter hoogte aan de oostelijke zijde van de Andes in Colombia. Het is de hoofdstad van het land waar zo'n 8 miljoen Colombianen wonen. De historische binnenstad is zeer goed bewaard gebleven. Het is heerlijk om door de smalle straatjes met historische Spaanse panden te struinen. Tegenwoordig wordt het historische centrum ook wel La Candalaria genoemd. Het is een goed geconserveerde wijk met restaurantjes en winkeltjes.

Op de achtergrond liggen de bergtoppen Guadalupe en Monserrate.  Op mooie dagen is het uitzicht vanaf de bergtop Guadalupe (3260 m) en Monserrate (3152 m) prachtig. U kunt hier per kabelbaan naartoe. Ook leuk is een fietstocht door Bogota of een kijkje nemen in het Botero museum waarin je de voloptueze stijl van schilder en beeldhouwer Feranando Botero volop kunt leren kennen. Verblijf in Hotel de la Opera in het hartje van de stad. 


Dag 3 en 4                    Villa de Leyva                 160 km

Vanaf vandaag begint de reis per huurauto. Uw eerste stop is Zipaquira waar in een zoutmijn een prachtige kathedraal is uitgehouwen. Daarna rijdt u door naar Villa de Leyva, het best bewaarde koloniale dorp in dit deel van het land. Het is bijzonder leuk en ontspannend om te dwalen door de pittoreske straatjes langs witte en soms kleurrijke huizen met bergen op de achtergrond.


Dag 5 en 6            Barichara                              175 km               

Barichara ligt op 1336 meter omgeven door groene heuvels. Het dorpje zelf heeft de charme van een filmdécor vol pittoreske adobehuizen met rode daken en volop bloeiende bloemen. In 1975 werd het dorp zelfs uitgeroepen tot het mooiste dorp van het land. Het dorp leent zich uitstekend om op je gemakje doorheen te dwalen. Je kunt ook kiezen voor de langere wandeling naar het dorpje Guane, dat 9 km verder in de bergen ligt.  

Niet ver van Barichara ligt San Gil, hét centrum voor avontuurlijke activiteiten als ziplinen en raften. 


Dag 7, 8, 9, 10 en 11               Koffiegebied, Salento                         45 km        

Natuurlijk is het koffiegebied bekend om de koffie. Overal in de streek zijn plantages en finca’s waar je uitleg krijgt over het productieproces en koffie kunt proeven. Maar als je foto’s ziet van het koffiegebied is het vooral herkenbaar aan een ander icoon: de waxpalmboom. Deze  ‘instagrammable’ zeer hoge boom groeit in de Cocora Vallei op zo’n 2400 meter buiten het dorpje Salento. Het dorpje zelf is ook zo’n fotogeniek plekje waar je heerlijk doorheen kunt dwalen op zoek naar een koffietentje of goed restaurant. Je loopt ondertussen door gezellige straatjes met kleurrijke huizen. Op het plein word je hoogstwaarschijnlijk aangesproken door een lokale ondernemer die je mee wil nemen voor een ritje in zijn Willy, een soort jeep die na de Tweede Wereldoorlog beroemd is geworden en nooit meer uit het straatbeeld is verdwenen.

Manizales is de hoofdstad van de koffiedriehoek met talloze finca’s in de omgeving waar koffie wordt geteeld. Een bekende finca is Hacienda Venecia. Na drie dagen Salento is het tijd om even 2 nachten uit te blazen op zo'n heerlijke landelijke koffiefarm. 


Dag 12                Jardin                         130 km

Als je vanaf het koffiegebied naar Medellin rijdt, is het alweer alsof qua natuur het paradijs zich voor je opent. Valleien en bergtoppen - groener en groenst -  rijgen aan elkaar aaneen. Als je alleen op de hoofdweg blijft, vraag je je af wat er zich allemaal achter die bergen afspeelt. Een stukje van de sluier ontdekt u in Jardin.

Jardin ligt op zo'n 3 uur rijden van Medellin aan de Ruta 60 (westelijk parallel aan de Ruta 25). Het is vanaf Jardin nog zo’n 150 km tot de stad. Het dorp ligt op 1750 meter hoogte en wordt omgeven door koffieplantages. Midden in het dorp ligt een kleurrijk plein met barretjes en restaurantjes waar mannen uit de omgeving in het weekend per paard naartoe komen. Het stadje is goed onderhouden met mooi gekleurde gevels. Er gaat een kabelbaan vanuit het dorp naar een restaurant op de top van een heuvel en aan de andere kant van het dorp gaat een nog heel oude houten gondel: La Garrucha. Overnachting is in een schattige hosteria midden in het dorp.


Dag 13 en 14         Medellin                               150 km

Medellin is de grote megastad die (bijna) iedereen wel in gedachten heeft. De stad van de drugskartels ligt zeer mooi in een groene vallei. Zo idyllisch als de ligging is de stad natuurlijk niet. Mooie architectuur of gezellige straatjes zijn niet het handelsmerk van de stad, al zijn er gezellige pleinen zoals in de wijk El Poblado waar talloze restaurants en barretjes zijn. Medellin is een gematigd warme stad en nodigt elke dag uit om lekker op een terrasje te eten.

Medellin bezoek je dus niet in eerste instantie voor de architectuur. Je komt er om met eigen ogen te zien welke geschiedenis de stad met zich meedraagt. Op de flanken van de bergen liggen de volkswijken die in de loop van de 20e eeuw in hoog tempo ontstonden en boeren onderdak gaven die voor het geweld op het platteland waren gevlucht. Dit gebeurde al ver voor het Escobar tijdperk. Juist in deze wijken wist Escobar naam te maken, natuurlijk met drugs maar ook met investeringen in een voetbalveld. 

De bekendste en lange tijd gevaarlijkste wijk was Comuna 13. De wijk lag dichtbij de snelweg rondom de stad maar was vanuit de stad nauwelijks bereikbaar en dus ideaal als smokkelroute. De meeste wijken zijn tegenwoordig met een kabelbaan te bereiken. Deze verbindingen vormde mede-onderdeel om Medellin drugsvrij te maken.  Opeens was het mogelijk om in de stad te gaan werken.  Vandaag de dag is de wijk vooral bekend geworden om de graffitikunst en is een belangrijk gebied geworden voor rondleidingen. En die is zeer bijzonder omdat je ziet hoe de wijk opleeft, er muziek wordt gemaakt en gedanst. Bovendien: de wijk ligt misschien wel op de mooiste plaats in de hele vallei. Het uitzicht is dus fenomenaal. Verblijf is in een hotel of boutique lodge in de wijk El Poblado op loopafstand van leuke restaurants. 


Dag 15, 16 en 17                    Tayrona National Park                       80 km

Vandaag vliegt u vanaf Medellin naar Santa Marta aan de Caribische zee. Niet ver van de kust begint jungleachtige begroeiing met koffieplantages en aan de kust vind je mooie stranden omgeven door diep groen zoals in het Tayrona National Park. Op ruim een uur rijden afstand landinwaarts ligt het dorp Aracataca waar de grote schrijver Gabriel Garcia Marquez is geboren en dat als decor diende voor het dorp Macondo uit de roman Honderd jaar Eenzaamheid.

Tayrona wordt wel eens beschreven als het mooiste stukje natuur van Colombia. De kustlijn van het park bestaat uit strandjes die van elkaar gescheiden zijn door dikke vegetatie of grote rotsblokken. Op de achtergrond zie je de groene heuvels van de Sierra Nevada jungle waar de ruines van de Verloren Stad liggen.  Houd er  rekening mee dat Tayrona een gele koorts gebied is, het park elk jaar een maand sluit (meestal in januari/februari) en de temperaturen vrij hoog zijn. Zwemmen is niet overal toegestaan wegens de heftige stroming. Hoewel je vanaf Santa Marta binnen een uurtje bij het park bent, vraagt het park zelf heel wat meer tijd om ontdekt te worden. Je moet er namelijk grotendeels te voet (of te paard) doorheen. 

Wij kiezen voor een accommodatie vlakbij het park of een half uurtje verder richting het oosten. Buiten het park houden de mooie stranden namelijk niet op en makkelijk toegankelijk. Vanuit uw accommodatie kunt u een shuttlebus of taxi nemen naar het park en er een dagje doorbrengen. 


Dag 18 en 19                 Cartagena         

Vandaag gaat u per transfer naar Cartagena, voluit Cartagena des Indes genoemd. Het originele Cartagena ligt in Spanje, het Colombiaanse Cartagena is naar die stad vernoemd. De stad waar u vandaag aankomt na een rit van zo’n 4 tot 5 uur is meer dan de moeite waard. De oude binnenstad is geheel ommuurd en voelt als een groot openluchtmuseum. Al slenterend door de straatjes is het een bonte explosie van zeer mooi gekleurde gevels en balkonnetjes met restaurantjes, cafeetjes, pleinen, kerken en musea in bijna elke straat. ’s Avonds hoor je overal straatmuziek en kun je heerlijk buiten eten. Cartagena is een fantastische stad om uw reis mee te eindigen. Verblijf is in een leuk boutique hotelletje in het hart van de koloniale stad. 


Dag 20                        Terugvlucht

Aan het einde van de middag vertrekt de KLM vlucht naar Schiphol. 


Dag 21                        Aankomst Amsterdam